Čo všetko na doplnkové pospojovanie?
Kamil Novák:
Citace: zerotest 14.10.2008, 15:08
ní potenciálu.
To: Kamil Novák - Dnes v 13:16
Osobně s tím nesouhlasím. vám ani nevadí, že se odvolávají na ČSN 33 2135 -vnitřní elektrické rozvody. Jste si opravdu jistý, že trubka, která vede ven z objektu /byť v zemi/, že je ještě vnitřní rozvod?
A vysvětlil byste mi, jak se plastová potrubí změnila od dob platnosti ČSN 33 2135 dodnes, kdy máme ČSN 33 2000-7-701 ed.2 ?
Ono Doporučení přeci pojednává o vlastnostech plastových vodovodních potrubí ! (norm)
Jestli dobře čtu, tak p.Macík se ptal na pospojení uvnitř jakéhosi objektu. Snad až na ta garážová vrata. ;), takže jak s tím souvisí nějaké potrubí vodovodní přípojky ? :-[
Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák 14.10.2008, 15:00
Máte pravdu. Důvodem doplňujícího ochranného pospojování přeci není ochrana před bleskem.
O tom dlouze a barvitě vyprávějte té paní, kterou tu nedávno zmiňoval kolega Rozmahel. Která se nahnula ke kohoutku, chytla výboj, který pak odešel její zadnicí co podlahy. ;D
Citace: Kamil Novák 14.10.2008, 15:00
Ale jelikož se zpravidla nemusí, tak není důvod, proč by se mělo. ;)
To se dá postavit i jinak. Protože se někdy dokonce musí, tak není důvod, proč by se nemělo. To "zpravidla" je Vaše zkušenost - jiní (např. já) mají zkušenost jinou.
Štefan Beláň:
Citace: Fuk Tomáš 14.10.2008, 10:50
Snad jenom doplním další drobnost: vstal jsem a šel přeměřit odpor mezi vanovou baterií (po odpojení pospojování) a nejbližším vodivým předmětem na potrubí, kterým je podružný vodoměr v instalační šachtě - kde jsou ovšem i el. kabely, el. větrák ap.. Naměřil jsem 97 kOhm.
Ani tady nevidíte možnost zavlečení NDN?
TO: Fuk
Je mi líto, ale ani tady nevidím žádný důvod k panice, kterou se svými přívrženci, tzv. "pospojovači", ;) tady šíříte do řad neznalých laiků. ??
PS: Osobně se domnívám, že rozumná hodnota pro zařízení, která se mají vodivě spojit, je 7 K-ohmů. Je to hodnota, která byla uvedena v normě pro zdravotnictví ČSN 33 2140 (1985) v čl. 5.4. 8)
Bezpečná izolační hodnota 100 K-ohmů je hodnota velice přehnaná, ale budiž.
Vychází na základě Ohmova zákona s použitím napětí 230 V proti zemi a úvaze, že tímto obvodem může téci maximálně proud 2,3 mA, tj. proud bezpečný.
A teď to podstatné. Jak se z nepřipojené neživé nebo cizí vodivé části (např. kovové baterie na platovém potrubí ;D ) stane část živá s napětím 230V. :o
I kdyby nebylo pospojováno naprosto nic (myslím tím ani žádné kovové potrubí), můžete mi vysvětlit, jak se technicky na těchto částech dosáhne rozdílů potenciálu 230 V. :o
Rozmahel Vladimír:
Koukám, že zatím, co jsem hltal bezplatné školení od Moellera, se tady strhla pěkná pospojovací bitva.
Ono je třeba se na to dívat z více phledů. Elektřina, blesky a zvýšená ochrana proti NDN. Pospojování v koupelně je prioritně zavedeno jako zvýšená ochrana proti NDN v prostoru normálním. Je to asi pro normotvůrce lepší, než v takovém prostoru bytové koupelny " uzákonit " mokré prostředí.
Dávat toto do souvislosti s hromosvodem se mě zdá nyní před volbamí jako jednostranný extremismus a krajně pravičácké řešení. :D
To bychom museli při takovýchto úvahách surově pospojovat i garnýže, radiátory v místnostech, kovového němého sluhu v ložnici u zdi, všechna futra, drobné v dolarce, atd...
U té paní a její zadnice si myslím, že bylo pospojováno.
Myslím si, že pokud je dobře provedeno hlavní pospojování např. v RD někde dole, plastová voda i u boileru, nebo kotle tím, že je spojena s PE prostřednictví m pospojovaného spotřebiče tř.1 / jiná situace může být panelák / a případně doplňkové v koupelně, tak to potrubí je opravdu zbytečné. Pokud je např. pod koupelnou kotelna, kde je toto vše provedeno jako HOP, je zbytečné to provádět znovu, neboť je to dle normy pospojováno u vstupu do koupelny a je jedno jestli pod nebo vedle koupelny.
Jsem zvědav, jak se vyvinou normy v budoucnu. Stran toho pospojování v bytu je to tak, že se vlastně dělá paprsek. Např. pro počítačové sály nebo serverovny je toto zakázané a musí být provedena mříž. Asi je to lepší, bude to i v domě?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Kamil Novák 14.10.2008, 15:21
... Snad až na ta garážová vrata...
Konstrukci vrat doporučuji při revizích doplňkově pospojovat. Je to větší souvislá kovová hmota volně přístupná dotyku a např. pro děti není problém ve vratech přiskřípnout prodlužku 230V. Postačí do zásuvky pro el.pohon. Myslím si, že toto smysl má.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana