Čo všetko na doplnkové pospojovanie?

<< < (5/15) > >>

Jan Alin:
Tak koukám že to zase vypadá na hospodskou při :-). Nic ve zlém ale takhle se nic nevyřeší, jen pospojovači na tom budou o trochu lépe protože při jakémkoliv průšvihu budou všude na stejném potenciálu, což je mimochodem i hlavní důvod pospojení. Při ohánění se texty norem a různých doporučení si nezapomeňte všimnout kolikrát se změnil názor i hodnoty veličin které jsme schopni např.v koupelně naměřit.

Já bych to uzavřel takhle:

- pokud se nic nestane tak baterie připojená plastovým potrubím pospojená být nemusí a to zřejmě nešikovně tvrdí i současné normy

- pokud se něco stane budu popotahován za to že jsem tomu mohl zabránit kdyby tam to pospojení bylo

No a pokud jde o blesky tak zkuste vysvětlit blesku něco z Ohmova zákona jestli to pochopí tak by konečně mohl místo průrazu izolantu na střeše chodit po drátech a dát pokoj. Obávám se však že blesk se nám na Ohmův zákon zvysoka vyblejskne.  :D

Patrik Augustin:
to Sejnoha: a to je to oc tu bezi jestli baterii jakozto kovovou pristupnou cast uvest na potencial toho pripadneho topeni nebo boileru cili na zem.Potrubi tu snad nikdo na potencial zeme davat nechce to ani nejde  :D
Akorat at napisu co napisu vzdycky ma nekdo tendenci me sejmout.Netvrd im ze sem nejchytrejsi a klido se necham poucit kdyz mi to nekdo logicky zduvodni.Ale je zajimave jak se to vzdycky zvrhne v neco uplne jineho nez se tady nekdo zepta  ;D  8)
Kdyby sme sedeli u piva tak by uz to vidim jak by to dopadlo.  (dance)

Kamil Novák:
Citace: zerotest  14.10.2008, 13:16

Co se týká toho doporučení cechu, tak se mi zdá, že vychází jen z teorie. Kdyby to byla norma, tak bych to bral jako relevantní základ.

Samozřejmě, že podklady pro výpočty jsou teoretické.
Kromě prosté fyziky hraje důležitou roli jakou kvalitu (a tím i velikost konduktance) jsou vodárenské podniky schopny dodávat.
Ale věřte, že jakmile nenaměřím alespoň trochu slušný přechodový odpor spojení mezi různými vodivými částmi v koupelnách, tak přepínám na rozsah izolačního odporu. Dostat se pod 0,5 MOhm je vyjímka. A to na rozsahu 500V.

Zmiňované Doporučení vzniklo na základě spolupráce ČNI a tehdejšího ČÚBP a vyšlo ve Věstníku. To znamená, že nebylo a není bezcenným cárem  papíru !
Samozřejmě to nebyla a není norma, ale "pouze" platný technický předpis. .
V době vzniku onoho Doporučení byla normy ještě v režimu "Závazná".  (norm)

Nechci zde dělat obhájce ESČ, ale je třeba si uvědomit, že nemáme-li k dispozici nic lepšího (nebo snad máme ?) nebo se nepoužívají vodivější plastické hmoty pro potrubí a nebo se zásadně nezměnila kvalita vody, tak není důvod platný technický předpis nebrat v úvahu.  (bigbb)

Má zřejmě stále větší vypovídací schopnost než tvrzení na základě JPP.  (plc)

Kamil Novák:
TO Augustin : máte pravdu, nepsal jste že by se to muselo.
Ale jelikož se zpravidla nemusí,  tak není důvod, proč by se mělo.  ;)

Citace: Patrik Augustin  14.10.2008, 14:27

Ale je zajimave jak se to vzdycky zvrhne v neco uplne jineho nez se tady nekdo zepta  ;D  8)

Máte pravdu. Důvodem doplňujícího ochranného pospojování přeci není ochrana před bleskem.
Viz ČSN 33 2000-4-41 ed.2 čl.415.2.

Citace: Jan Alin  14.10.2008, 14:06

Já bych to uzavřel takhle:
- pokud se nic nestane tak baterie připojená plastovým potrubím pospojená být nemusí a to zřejmě nešikovně tvrdí i současné normy
- pokud se něco stane budu popotahován za to že jsem tomu mohl zabránit kdyby tam to pospojení bylo

Nesouhlasím.
Řešení, uváděná v bezpečnostních technických předpisech (jako např. normy) jsou vymýšlena snad právě proto, aby se nic nestalo.
Jestliže tedy dodržíte řešení zde navržená a přesto se něco stane,  tak je to prostě smůla, shoda okolností, vyšší moc ...,  ale těžko můžete být popotahován.  (no)

zerotest:
To: František Šohajda
Nikdy jsem netvrdil, že potrubí je jen ze železa s pozinkem. A opravdu si myslíte, že když máte přívodní plastové potrubí vy, tak stejně musí být i u dalších statisíců budov? Opravdu chytrá úvaha.  (zle)
Viděl jsem výměnu mnoha potrubí a byly z takových materiálů, že bych neuvěřil. Hodně staré bylo ze dřeva, kameniny, porcelánu. Novější ze železa /ocel, litina.../ včetně pozinku, ale třeba i olověné. Ano to všechno bylo /někde ještě je/ pro pitnou vodu.  No a dneska jsou takové povrchové úpravy /u ocelového potrubí/,  že pokud potrubí nezvážíte nebo jej neznáte, tak nejste schopen určit zda je kovové.
Osobně pospojování nikomu nevnucuji. Jen tvrdím, že voda není izolant a proto si myslím, že nemůžu tvrdit, že není náchylná k přivedení potenciálu.
To: Kamil Novák - Dnes v 13:16
Osobně s tím nesouhlasím. vám ani nevadí, že se odvolávají na ČSN 33 2135 -vnitřní elektrické rozvody. Jste si opravdu jistý, že trubka, která vede ven z objektu /byť v zemi/,  že je ještě vnitřní rozvod?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana