Čo všetko na doplnkové pospojovanie?
Kamil Novák:
TO Fuk :
To je klidně možné. Ve vašem případě.
Já jsem se včera jen podivoval nad "jednoznačným" (a nepravdivým) tvrzením pana Augustina. :o
BTW : Jak jste se vypořádal s chybami měření ? Nejste náhodou po započtení techto chyb za 100 kOhm ? ;)
Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák 14.10.2008, 11:32
TO Fuk :
To je klidně možné. Ve vašem případě.
BTW : Jak jste se vypořádal s chybami měření ? Nejste náhodou po započtení techto chyb za 100 kOhm ? ;)
Pravda, neuvedl jsem to úplně - takže: 97,0 +- 2,5 kOhm :D
To ale vůbec není podstatné.
Za prvé číslo 100 kOhm je empiricky vzatá "kulatá" hodnota, za druhé když to půjdu změřit zítra (bude trochu jiná voda, jiná teplota) tak naměřím něco trochu jiného, a za třetí a to hlavně: je řečeno <=100 MUSÍ SE, >100 NEMUSÍ SE, ale to ještě neznamená, že by se nemělo.
V tomto smyslu také chápu vyjádření pana Augustina, které bych já rozhodně za nepravdivé neoznačil. Pokud někomu ve stručnosti odpovídá, a nemá k ruce detailní podklady o konkrétní situaci (např. délky a průřezy potrubí, jejich topologii, umístění kovových spojek, ventilů, vodoměrů, parametry vody v místě), tak nemůže než zvolit bezpečnější odpověď, tzn. SPOJIT.
Mohl sice doplnit něco jako "za určitých okolností to sice norma nevyžaduje, ale nic tím nezkazíte, je to bezpečnější, špatně by se to dělalo dodatečně a já vám to doporučuji" - ale to bych mu v rámci stručné odpovědi nevytýkal.
zerotest:
To: Kamil Novák,
citace:
, ,Promiňnte, ale když už jste u té základní školy - jestliže by bleskový proud tekl v potrubí (s vodou), které by mělo vůči okolní zemi odpor 1-2 Ohm, tak na základě jakého fyzikálního principu by se tento proud "tlačil" do prostředí s vodivostí 50x horší ?, ,
Mrzí mě, že revizní technik nechápe tak jednoduché zapojení.
Tedy: kovová vodovodní baterie - plastové potrubí v budově - přechod na kovové potrubí - kovové potrubí venku v zemi s napojeným zemničem hromosvodu - dále třeba 100 m kovového potrubí a napojení na hlavní řád.
Těch 100 metrů mi dělá ten 1 Ohm a mezi těch 100m a napojení zemniče hromosvodu dám místo děravého potrubí 3 metrové plastové potrubí nebo rovnou celých sto metrů dám z plastu.
Někdy v lepším případě se vymění za plast až do budovy /nutná dohoda majitele a vodáren – mnohdy nemožná/ a pak není kde připojit zemnič a je jen nevyhovující zemní odpor hromosvodu nebo rozvaděče.
K použití vodovodního potrubí jako zemniče se mělo žádat o povolení u vodárenské společnosti, ale ještě jsem ho nikdy neviděl a přitom je jich tolik. Vlastně jednou a to kvůli trakcím a uzemnění pro katodovou ochranu.
Ale to už je trochu něco jiného.
Co se týká toho doporučení cechu, tak se mi zdá, že vychází jen z teorie. Kdyby to byla norma, tak bych to bral jako relevantní základ.
Patrik Augustin:
Omlouvam se panu Novakovi jestli jsem nekoho uvedl v omyl ale pokud jste si precetl pozorne co jsem napsal tak tam zadne "MUSI" nebylo. Pro jistotu tady je to co jsem napsal:
"no klido si muzete vsechny nezive casti v baraku pospojit ale neni to trosku zbytecne?Koupelna je jasna.Vsechny nezive kovove casti spojit na doplnkove pospojovani.Ta kze boiler,trubky od topeni,vodovodni baterie (pomoci svorky ZS4).U toho WC si nejsem jisty jestli je po jeho zabudovani pristupna nejaka kovova neziva cast ale pokud je to ve stadiu vystavby tak bych ji propojil taky.Ale odpovedi na Vase otazky by jste mel najit v projektove dokumentaci elektro k rekonstrukci nebo stavbe.Jinak pospojovani se tu uz resilo snad milionkrat."
A hlavne si povsimete prosim me predposledni vety.Pripadam si jak v materske skolce kdyz Vam sahnu na Vasi hracku tak se hned vztekate.V dalsim prispevku jsem uvedl citaci clanku CSN a take jsem naznal ze ve zmene normy ed.2 byl vyrazen dodatek tohoto clanku a je to tam jinak.
Ja osobne raci tu svorku a ten CY 4mmq k te baterii dotahnu.Spojuj i v KU68 na mustek.Kdykoli v mam moznost to rozpojit a nechat to izolovane.Tech 100 Kc co to bude stat navic uz nikoho nezabije.Ale nepovazuji to za tak hrozne pokud je stoupacka cela v plastu a ma v panelaku nejakejch 50m tak asi neni co resit.Kdyz Vas to nebavi tam ten Z/Ž davat tak si ho tam nedavejte.
Ale prosim prectete si jeste jednou na co se tazatel ptal.Co vse muze pospojovat.
Je pravda ze jsem tam v te sve prvni odpovedi uvedl baterie coz tam byt podle CSN nema ale taky to zadna CSN nezakazuje.Jin ak doporuceni nejakeho ESC jsou mi vite kde.Takovejch doporuceni muzu napsat kolik budu chtit ale neni to zadny zavazny dokument nebo snad do revize posete ze byla provedena dle CSN xxxxx a doporuceni ESC xxx?Jedine co si pri revizi zazavaznite je CSN.
Tak a ted mi muzou zase pribyt nejake minusove body :D ::)
František Šohajda:
TO:zerotest
Nevím kde je potrubí vodovodní z pozinku?...já mám dům z roku 1960 a přípojka vody je v plastu od tohoto roku.....není to "polyš" ale silnostěnná PVC trubka...
takže plast-plast-baterie.........pospojování potrubí z plastu nebude asi moc funkční.... (norm)
jedině baterie, teplovodní žebřík...../kovové věci/...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana