Lze použít 4 kolíkovou 3f zásuvku?
Štefan Beláň:
TO: Kořínek /JK55/Uvažovat způsobem, jakým uvažujete Vy, je na elektrikáře s letitou praxí velice neprofesionáln í. Tvrdit a uvažovat, že zmíněná osoba (laik) bude zásuvku používat jenom pro motory a spotřebiče nevyžadující pracovní vodič N, je to samé, jako když nepřipojím ochranný vodič k zásuvce 230V, protože mi laik tvrdil, že bude zásuvku 230V používat jen pro spotřebiče II. třídy!Už jste pochopil, proč musí být zásuvka 400V určená pro užívání laiky 5ti pólová (3+N+PE)!Pokud se pozorně podíváte na obr. 5 (nikoliv Vámi uvedený obr. 50) v ČSN 34 1010 z r.1965, tak již v této normě je pro zapojení 4 pólové zásuvky (varianta B) uvedeno " - přípustné jen na přechodnou dobu (do doby zavedení výroby pětipólových zásuvek)." Myslíte si, že ještě stále trvá přechodná doba?!
Petr Moravec:
Ještě jinak,
Jsem v podstatě též přesvědčen, že výměnu jedné zásuvky v takovéto instalaci provést může
ale proč neudělat něco pro bezpečí?
viz 5.11.2005/19:58 opis.
"Například já sám mám na zahradě instalovánu 4-kol. zásuvku 16A a tuto používám výhradně pro čerpadlo a občas pro míchačku oba tyto spotřebiče jsou motorové a vodič N vůbec nepotřebují, tudíž mám instalován i chránič a považuji tuto zásuvku za TN-C-S. Samozřejmě PE (ZŽ) nesmí procházet chráničem!! "
Takováto úprava mě stála pouze něco okolo 1400kč
za chránič a kousek volného místa v rozvaděči.
Kabel i zásuvka zůstaly původní.
No a já si splnil požadavek ČSN na napájení konkrétního spotřebiče používaného venku.
A jelikož jsem to neměl z rozvaděče daleko vytáhl jsem si ještě jeden kablík 3C a využil jsem stejný chránič pro zásuvku 230V k napájení sekačky.
Ale chápu, že je život tvrdej, ale to už je na každém z vás jak se na to kdo dívá v mých očích stála tato investice za ten pocit bezpečnějšího napájení bez nutnosti rekonstrukce.
Ale u té cirkulárky v případě pana Kolínka může být problém s ovládáním pokud má cirkula stykač s cívkou na 230V, tak to nepůjde tak jednoduše jako v mém případě.
Jiří Fuksa:
Při výměně přístroje se snad nejedná o rekonstrukci instalace, aby se musela předělávat dle současně platných norem.
Pokud se jedná o zařízení, které se dá k takovéto zásuvce připojit, tak je to dáno samotnou konstrukci připojovaného zařízení. Pokud toto zařízení nepoužívá střední vodič N, bude přívod 4-žílový a zástrčka bude 4-pólová. Pokud toto zařízení používá střední vodič N, bude přívod 5ti-žílový a zástrčka 5ti-pólová. V tomto provedení instalace se nemůže splét ani ten laik, jak uvádí pan Beláň.
Do čeho by se asi zapojovaly spotřebiče, které se běžně prodávají ze 4-pólovou zástrčkou?
To: pan Beláň
Můžete napsat, který předpis nařizuje instalaci 5ti-pólových zásuvek? (poklona) .
Jaroslav Hasala:
Pokud jde pouze o výměnu zásuvky ve staré instalaci, nevidím důvod, proč by měla být pětipólová. Předpokládám, že k zásuvce je přiveden pouze kabel 4B, pro instalaci pětipólové zásuvky by bylo samozřejmě zapotřebí pětižilový kabel. Čtyřpólová zásuvka může být zapojená přes chránič, v zapojení není problém.
Už poněkolikáté připomínám, že v ŽÁDNÉ zásuvce není a nikdy nebyl kontakt PEN, ale jen PE (ochranný). Ze žádné zásuvky nelze připojit PEN, nebylo to nikdy možné.
V uvedeném případě nejde o rekonstrukci elektroinstala ce, ale jen o opravu - výměnu vadné nebo nevyhovující zásuvky, nebude zapotřebí projekt ani revize, na stávající instalaci není nutné dodržet současně platné předpisy. Výměnu by měla provádět osoba s elektrotechnic kou kvalifikací.
Samozřejmě, nejlepším řešením by bylo vyměnit přívodní kabel za pětižilový, osadit pětipólovou zásuvku, okruh připojit přes chránič 0,03A, ale nemůžete k tomu majitele nutit.
Jiří Landa:
Souhlasím s panem Hasalou. Jen bych se rád dodal vzhledem k faktu že v zásuvce není kontakt PEN, ale jen PE - tak chránič je možné použít i u čtyřkolíkové zásuvky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana