Jaká barva vodiče má být v místě rozdělení mezi svorkou (PEN) a (N)?
Michal Kolesa:
Takto jsem si to nějak představoval
A ten vodič na přizemnění bodu rozdělení jste zapoměl obarvit na zeleno :-)
Vítězslav Vaněk:
Citace: Jaroslav Svárovský 12.10.2008, 13:18
Vedete vodič pen zeleno/žlutý např 10mm2 a pak pokračujete vodič pe zeleno/žlutý 6mm2
a vodič n modrý 6mm2 místo rozdělení pokud možno přizemnit
Toto je pro mne zcela jasný,ale jak jasně odlišit v rozaděči vodič PEN od PE když podle normy mají být tři sběrnice,snad každý pozná přívod,začínám z toho trochu :-[ Což takhle označit z/ž PEN ještě modrou vždyť je to taky N(žertuji)
Štefan Beláň:
Citace: Vítězslav Vaněk 12.10.2008, 19:02
Toto je pro mne zcela jasný,ale jak jasně odlišit v rozaděči vodič PEN od PE když podle normy mají být tři sběrnice,snad každý pozná přívod,začínám z toho trochu :-[ Což takhle označit z/ž PEN ještě modrou vždyť je to taky N (žertuji)
TO: Vaněk
Vůbec nežertujete, (no) protože to je i požadavek normy ČSN EN 60446. Vodiče PEN mají mít na konci doplňující označení. (!) Modré doplňující označení se nevyžaduje pouze v Belgii.
Jan Franěk:
Přesně tak. Pokud se například rozšíří rozvaděč, kde do té doby bylo pouze PEN a fáze, o pár dalších okruhů už podle nové normy PE, N a fáze , tak je opravdu nutné všechny vývody PEN označit modrým pruhem. Tím se i pozná, kde je PEN a kde PE.
Miloš Grundler:
Takže jestli to dobře chápu (je to pouze příklad z praxe)v rozvaděči bude můstek PEN ve spodní části rozvaděče a ve vrchní části rozvaděče budou můstky PE a N. To znamená že z můstku PEN na můstek PE bude vodič zeleno/žlutý a z můstku PEN na můstek N bude vodič modrý. Myslím si že takto by to mělo být provedeno v rozvaděči.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana