Může být u kotle dvojzásuvka?
Kamil Novák:
Citace: Jan Kotzmann 10.10.2008, 16:18
Revizní technik plynu,nabulíkoval lidem při napojování kotle,kde je umístěna dvojzásuvka,že to tak nesmí být,že zásuvka musí být samostatná jen pro kotel,je vůbec možné aby tuto s prominutím hovadinu tvrdil lidem.
To je jednoduché - ať doloží, kde je tento požadavek uveden. (norm)
Jinak zde asi platí, že by se každý čert měl držet svého kopyta. (dabel)
Fuk Tomáš:
Výrobci plynových kotlů to v instalačním návodu obvykle doporučují, a nevidím důvod nevyhovět.
Kotel není laciná investice a zaslouží si dobře ochráněnou přípojku. Přepěťová ochrana taky stojí za úvahu (kromě toho nechápu, proč se tam dává jištění 10A. Já bych dával 2A)
Druhá zásuvka jenom svádí zapojit tam nějaké nářadí, nejlépe dobře jiskřící příklepovou vrtačku apod. a kotli tím jeho život ztížit.
Hynek Sabov:
Pokud je kotlové čerpadlo umístěno mimo kotel a má vlastní napájení ze zásuvky, tak by mělo být na stejném okruhu jako kotel. Když totiž čerpadlo vyřadí svůj okruh, nemělo by vyřadit i kotel? Nebo se spoléhá jen na tepelnou ochranu kotle?
Jan Franěk:
Se samostatným okruhem pro kotel souhlasím a používám k jeho jištění v drtivé většině případů 6A jistič. Silnější hlavně v případě MaR.
Dvojzásuvka by mi rozhodně nedělala problém. Ohodně záludnější bývají rozdvojky. Už jsem řešil i odpálenou elektroniku po jeho zasunutí do strany co obrací fázy s nulou(plynový kotel). Druhá díra třeba pro čerpadlo je dobrá věc. Použití zásuvky je omezeno právě velikostí jističe.
Pokuste se s tím plynařem prostě dohodnout , ať netrvá na blbostech. Pokud má samostatný okruh pro kotel, tak může být spokojený.
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Franěk 10.10.2008, 21:31
Se samostatným okruhem pro kotel souhlasím a používám k jeho jištění v drtivé většině případů 6A jistič. Silnější hlavně v případě MaR.
Já bych preferoval pro MaR rozvaděč samostatný okruh. Je moc prima, když při nějaké složitější opravě či úpravě v MaR můžete kotel přepnout do ručního režimu, v klidu si pracovat a nenechat se stressovat obyvateli, kterým to doma netopí.
(sám mám 2 kotle a MaR na 3 okruzích po 3A)
Citace: Hynek Sabov 10.10.2008, 20:22
Pokud je kotlové čerpadlo umístěno mimo kotel a má vlastní napájení ze zásuvky, tak by mělo být na stejném okruhu jako kotel. Když totiž čerpadlo vyřadí svůj okruh, nemělo by vyřadit i kotel? Nebo se spoléhá jen na tepelnou ochranu kotle?
Plynový kotel bez zabudovaného oběhového čerpadla není zrovna standardní řešení malé domácí kotelny ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana