Může být u kotle dvojzásuvka?
Jan Kotzmann:
Revizní technik plynu, nabulíkoval lidem při napojování kotle, kde je umístěna dvojzásuvka,
že to tak nesmí být,
že zásuvka musí být samostatná jen pro kotel,
je vůbec možné aby tuto s prominutím hovadinu tvrdil lidem.
Sinor Rossi:
Pokud vím, tak dvojzásuvka byla vždy považována za jeden zásuvkový vývod, neviděl bych v tom problém z pohledu elektro.
Pokud má kotel samostatný okruh, je to především kvůli spolehlivosti, a ne kvůli příkonu. Pokud by se do zásuvky napojila např. svářečka, což beru nyní jako extrém, mohl by nastat problém s výpadky jističe.
Ale na straně druhé, jak chce onen RT ošetřit, aby do jednozásuvky někdo nedal např. rozdvojku? A to bych považoval za větší zvěrstvo než tu dvojzásuvku.
Pokud chce onen RT dělat lidem osvětu, ať jim raději vysvětlí u nových kotlů výhody instalace chráněné zásuvky st. , ,D,, .
Milan Karvánek:
Dle mých praktických zkušeností se pro napájení plynového kotle vyžaduje samostatný zásuvkový okruh "od nepaměti" (já to registruji již min. 15 roků). Zřejmě záleží na požadavcích výrobce kotle. Možná někdo z kolegů doplní ještě nějaký předpis či článek ČSN.
Dingo:
U plynového kotle máme dvojzásuvku a z ní je vyvedena zásuvka ve které je připojen kotel. Když jsem se ptal elektrikářů, že bych chtěl místo 10A jističe tu zásuvku na 16A jistič, tak mi řekli, že by se musel udělat zvlášť okruh, ten drát má totiž průřez 1,5mm2 a pak mi řekli, že kotel plynový jistit 16A nepřipadá v úvahu.
V té dvojzásuvce mám prodlužku do sklepa - v němž mimo jiné i svářím - invertorem - s výpadkem jističe při sváření invertorem sem se zatím nesetkal. Při půjčené trafosvářečce to bylo každou chvilku - byly to ještě ty staré 10A bakeliťáky.
Revizák se ptal co je tam připojeno a nic na to neříkal.
Mimo jiné mu patří firma co u nás dělala novou elektriku a asi ta firma patří mezi ty světlé výjimky poctivé práce ;) protože do kuchyně zavedly dva samosta. zás. okruhy, pak se ptali na plynový kamna jestli je to kombi nebo ne, poté přidali třetí okruh na troubu.
rostislav šašvata:
Někdo jistí kotel 6A,někdo 10A a někdo 16A.Ve skutečnosti záleží na průřezu přívodních vodičů,protože každý plynový kotel co jsem viděl má na přívodu zabudovanou skleněnku v hodnotě cca 1,6A.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana