Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« kdy: 28.09.2008, 13:08 » |
|
Propátral jsem kde co, ale nic jsem nenašel. Rozvaděč na povrchovou montáž nevyhovuje.  Možná by šel zamontovat rozvaděč do sádrokartonu a obložit deskama z cemvinu krycí maska je dost velká aby vše překryla. Co na to páni revizáci?
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 28.09.2008, 18:07 » |
|
Zapustit rozváděč do dřeva bude asi oříšek. Požární odolnosti pravděpodobně vyhovovaly pouze průmyslové litinové skříně.  Možná by stačil pouze protipožární nástřik povrchové plastové skříně ve vyšším krytí, např. IP55 (všechny dnes vyráběné skříně by měly být již z materiálu odolného proti šíření požáru). Jinak asi nezbývá, než dodržet ustanovení ČSN 33 2312, čl. 2.12, tj. 1 cm obložení z nehořlavého materiálu "A", nebo 5 cm vzduchovou mezeru. ?? PS: Také si nevzpomínám, že bych někde na rozváděčových skříních našel zanačku pro možnost zapuštění do hořlavého materiálu.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 28.09.2008, 18:15 » |
|
...rozvaděče MINI Pragma od Merlin Gerin splňují požadavky pro montáž NA i DO stupně hořlavosti A až C3 - viz. příloha z katalogu
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 28.09.2008, 18:24 » |
|
Ze značkou to bude asi problém  .. stejný problém jsem řešil i u elektroměrovýc h rozvaděčů od firmy ESTA. Když jsem zjišťoval jestli je možné jejich rozvaděče osadit přímo na hořlavý podklad, tak mi bylo sděleno, že samozřejmě ano, že mají schvalovací protokoly, také v katalogu, ale proč tyto rozvaděče nemají značku, která by tyto domněnky vyřešila mnohem rychleji, je otázka 
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 28.09.2008, 21:29 » |
|
Nedávno jsem řešil podobnou věc u odbočných krabic u renomovaného výrobce HENSEL. Chyběla mi tam značka o možnosti uložení na a do hořlavých hmot. Bylo mi zděleno, že si to mohu nalést v katalogu. Potom jsem jim dlouho vysvětloval, že jsou vlastně sami proti sobě, protože s tou značkou by se ta krabice jistě prodala lépe. Asi to nepochopily a nebo nechtěli.  Apropo, podívejte se do jejich katalogu. Možná se tam něco vybere.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Lubomír Jindra
Revizní technik E2B

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.09.2008, 21:39 » |
|
|
|
|
|
Petr Mužík

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.09.2008, 22:09 » |
|
...jelikož mám zkušenosti, že se tu výrobci po zvěřejnění jejich značky umí "ukázat", tak můžeme doufat, že tato diskuze třeba k něčemu povede a "chytnou se za nos" ... a tím nám mnohdy ulehčí práci...
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 29.09.2008, 19:20 » |
|
Kolego Hejčl. Před několika lety, jsem byl postaven před podobný problém. Vyřešil jsem to tak, že jsem si od stavařů nechal zhotovit stavební otvor, který sem vyložil červeným sádrokartónem. Z vrchu a zespoda byl otvor o 10cm větší. Po usazení plastové rozvodnice, a zatažení kabelů, jsem prostor pod rozvodnicí a nad rozvodnicí, (prostor s kabely), zaplnil požární pěnou.  Dnes je situace na trhu odlišná v tom, že někteří výrobci již uvádějí ve svých katalozích, možnost montáže do hořlavých podkladů. Bohužel ale značku pro tuto montáž jsem neviděl na žádné z nich. Co dodat ? 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Radek Kroutil

OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 02.10.2008, 14:25 » |
|
...rozvaděče MINI Pragma od Merlin Gerin splňují požadavky pro montáž NA i DO stupně hořlavosti A až C3 - viz. příloha z katalogu
Nedávno jsem se jich mailem ptal a poslali mi Ujištění o prohlášení. I když bez razítek, podpisu... Takhle to vypadá, jako že to napsal ve Wordu nějakej strejda ve skladu...
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|