Píšete dvojzásuvka nebo dvouzásuvka ?
Kamil Novák:
Píšete v RZ nebo projektech dvojzásuvka nebo dvouzásuvka,
dvoutlačítko nebo dvojtlačítko,
dvoulinka nebo dvojlinka ... ?
Ne snad, že by na tomto závisela kvalita dokumentů, ale Word mi obojí ukazuje jako překlep a na internetu se objevují obě varianty cca 50/50 % ::)
Ví někdo, jak je to tedy správně ? ??
Štefan Beláň:
Správně je asi dvojitá zásuvka, to funguje v ČJ. :)
Podobně jsem přestal používat elektroinstala ce, ale elektrické instalace....r ozbočné krabice, ale odbočovací .... no prostě je toho poslední dobou nějak moc. :-[
Kamil Novák:
Citace: Štefan Beláň 25.09.2008, 14:28
Správně je asi dvojitá zásuvka, to funguje v ČJ. :)
Podobně jsem přestal používat elektroinstala ce, ale elektrické instalace....r ozbočné krabice, ale odbočovací .... no prostě je toho poslední dobou nějak moc. :-[
No to není špatný nápad ! 8)
Jenomže mne psaní nijak zvlášť nebaví a tak inklinuji spíše k opačnému způsobu.
Takže mám např. všude jen : dvojzás.250V/16A IP20 TN-S... atd.
Pro jistotu jsem zaslal dotaz do Ústavu pro jazyk český AV ČR, oddělení jazykové kultury - jazyková poradna a uvidíme.
Lubomír Jindra:
Pro jednoduchost a pouze pro své interní potřeby to píši takto:
2zásuvka, 1zásuvka, 2klapka, 3rámeček...
Kamil Novák:
Tak už mám odpověď, i když .... : :-\
Citace
Vážený pane Nováku,
v řadě slov lze použít jak předponu "dvoj-", tak předponu "dvou-". Pouze
jedna správná varianta se vyskytuje u několika slov (viz naše rubrika Na co
se nás často ptáte, heslo "Dvojbarevné, nebo dvoubarevné šaty?"), a je proto
třeba jednotlivá slova ověřovat např. ve Slovníku spisovné češtiny nebo ve
Vašem případě v Technickém slovníku naučném. V případě, že dané slovo ve
slovníku nenajdete, můžete použít obě varianty (v jednom textu je však dobré
používat jednotně jenom jednu podobu), protože obě předpony jsou rovnocenné.
S pozdravem
Zuzanna Bedřichová
Ústav pro jazyk český AV ČR
oddělení jazykové kultury - jazyková poradna
Na uvedeném odkazu je pak toto :
Citace
dvojbarevné, nebo dvoubarevné šaty?
Složených slov, jejichž první část má význam číslovky dvě, dvojí, je velké množství. Mnohdy váháme, zda je náležité užít v první části dvoj-, nebo spíše dvou-. Většinou se ale trápíme zbytečně, protože obě podoby existují velmi často bez významového rozlišení: dvojbarevné i dvoubarevné šaty, dvojčlenná i dvoučlenná komise, dvojstranné i dvoustranné dohody, dvojmístná i dvoumístná lanovka, dvojspřeží i dvouspřeží, dvojramenný i dvouramenný svícen.
U některých slov se postupně ustálila pouze jedna podoba. Obvykle říkáme a píšeme dvojakord, dvojdomek, dvojčíslí, dvojnásobný, dvojsmyslný, dvojstup, dvojzpěv, naproti tomu je častější dvoumetrový sloup, dvoupatrový dům, dvoulitrový hrnek, dvouděložné rostliny, dvouhrbý velbloud, mouka dvounulka, dvouleté období; u řadových číslovek je prakticky jen dvousté výročí, dvoutisící návštěvník.
Pokud chceme mít jistotu, že užíváme správnou podobu, je vhodné si konkrétní výraz ověřit v SSJČ nebo v PČP (i když zde pochopitelně najdeme pouze některé příklady).
Vzhledem k tomu, že Technický slovník naučný nevlastním a ani nemám v úmyslu si jej pořizovat, tak to prostě budu psát dál tak, jak mne zrovna napadne. :P
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana