Mohu připojit prútokový ohřívač vody 400V 9kW (dvě fáze) přes dvoupólový chránič
Václav 3:
Nedávno jsem připojoval dva kusy starších (někde zdemontovaných) ohřívačů ATMOR 6kW, oba dva stejné, odhadem asi desetileté kusy. Přívod L1, L2 a PE. Obě fáze vedeny ze svorkovnice na kontakty membránového spínače a dále na topné těleso, jeden vodič přes tepelnou pojistku. Vodič PE ze svorkovnice veden na kovovou část ohřívače a na vstupní a výstupní trubku. Co zde mám starší dokumentace, tak ty jsou Clage z let 91 až 96 a tam je zapojení obdobné.
V současné době je zájem o montáž průtokových ohřívačů minimální, ale v dobách největší slávy přímotopů se jich montovalo hodně. Nyní jsou nejžádanější malé umyvadlové typy s příkony kolem 3kW hlavně na chaty.
Karel Fajmon:
Upřesnění k mému problému: Průtokový ohřívač je od firmy MIRAVA, typ MMT 9.0kW, zakoupený v r. 2007 nový. Ke čtyřpólovému chrániči bych připojil ohřívač na L1+L2 a zásuvku L3+N??
Václav 3:
Za chráničem musíte v tomto případě použít samostatné jističe, jeden jednofázový pro zásuvku a další dva pro ohřívač ( tam by se měl použít dvojpólový - ovšem nikoliv provedení L+N nebo použít třífázový a třetí fázi nezapojovat)
Štefan Beláň:
TO: Václav
Citace: Štefan Beláň 20.09.2008, 10:28
TO: Václav 3
Obvyklé? :o
Osobě jsem se se s ohřívačem vody na 1x400V nesetkal. :'(
Vždy se jednalo ohřívače 2x230V tj. L1+L2+N, a nebo 3x400V, tj. L1+L2+L3+PE.
TO: Václav
Ano, máte pravdu, je to obvyklé pro současné výrobky všech jmenovaných výrobců (Klage, Mirava, Atmor), takže L1+L2+PE.
Přijměte mou omluvu. (poklona)
Václav 3:
to kolega Štefan Beláň:
Není se za co omlouvat, elektrotechnik a je tak rozmanitá, prudce se vyvíjí a my jsme jen lidi, tudíž nemůžeme vědět všechno.
Jinak samozřejmě s díky a úctou přijímám . Zdraví Václav 3
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana