Jak je řešena ochrana před nebezpečným dotykem v telekomunikačních rozvodech JTS (Telecom, ...)?
Hynek Bureš:
Vážení kolegové, chtěl bych se zeptat, jaké se uvádí jmenovité napětí ve veřejném telefonním rozvodu a jaká jsou ochranná opatření před nebezpečným dotykem, je-li toto napětí vyšší než bezpečné (např. při instalaci telefonních zásuvek do prostorů zvlášť nebezpečných či místností pro lékařské účely). Jmenovité napětí přepěťových ochran pro telefonní instalace (analogová telefonie i přípojky ISDN a ADSL) se uvádí 110V. Dle ČSN 33 2000-4-41 je mez bezpečného napětí stejnosměrného 100 resp. 120V (pro zvlášt nebezpečné je to 60V). Při vyzvánění analogového telefonu se užívá napětí střídavé a tady jsme jednoznačně mimo hranici bezpečného napětí. Najde se mezi vámi ochotný "telefoňák", který by záležitost vysvětlil? (poklona) předem.
Hynek Bureš:
... případně ještě prosím doplnit specifikaci telekomunikačn ích rozvodů resp. používaných telekomunikačn ích rozhraní - myslím tím označení standardu, normy apod. + jmenovité hodnoty, které se uvádějí, uvítám případně odkazy na specializovaný web nebo literaturu
Štefan Beláň:
Nejsem "telefoňák" ani odborník na telekomunikačn í sítě. Vždy jsem k telekomunikačn ím rozvodům přistupoval jako k zařízení s bezpečným proudem. Snad se nedozvim, že jsem celou dobu žil v omylu?I když??
Pavel Beran:
Ja vim že při moji blbosti jsem byl pokopan 55V ( Nechtěli se mi hledat kombinačky ) ale co vím tak při zvednuti sluchátka se napětí sniži něco kolem 2V ale jsem laik takže taky moc neporadim ale typuju 48/55V nebo tak nějak...
Petr Doležal:
Položme se na otázku: Je telefonní přístroj třídy II ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana