Jaká je prosím v současnosti správná terminologie pro nulák?

<< < (4/5) > >>

Mirek Váchal:
 (poklona)  za odpovědi. Článek ing. Kříže jsem četl, ale chápal jsem to jako návrh nebo komentář, který byl sepsán ještě před novou normou. Chtěl jsem se tedy ujistit. Ochranu před úrazem proudem "probíráme" jen z praktického hlediska, aby se žáci nezabili, než se případně dovědí teoretické podrobnosti na střední elektro. Do Brna mám daleko, ale díky za pozvání :)

Lubomír Jindra:
Citace: Mirek Váchal  06.09.2008, 18:43

Usuzuji z toho správně, že příslušný vodič se nazývá střední nebo nulový?
Pan Doležal píše nulovací. Nevím ovšem, jaký je rozdíl mezi TN-C a TN-S.

Můžete zkusit toto:

Otáčením rotoru generátoru v magnetickém poli se ve třech vinutích indukuje FÁZOVÉ NAPĚTÍ (FÁZOVÉ - odvozeno od rozdělení kruhu na tři "fáze"). Tyto vinutí mají jeden konec spojený, takže vývody jsou čtyři: tři konce každého vinutí a jeden společný ze středního uzlu.
Jejich různým zapojením vznikají různé sítě, nejběžnější:

TN (Terra Neutral)
Terra (země) ten spoj tří vinutí je spojený se zemí
Neutral (neutrální) - neživé části ( neživé = bez napětí proti zemi, části = kovové části na které se může v případě poruchy dostat napětí proti zemi) jsou spojené středním vodičem přímo s tím uzemněným uzlem.

tato síť se upřesňuje:
TN - C (Combined)
4 vodiče: L1, L2, L3, PEN (vyvedený z uzeměného uzlu)
Combined - PEN vodič slouží zároveň jako ochranný a také jako střední vodič tzn. že jím protéká el. energie, kombinuje v sobě dvě funkce.

TN-S (Separated)
5 vodičů: L1, L2, L3, N a PE (oba vyvedené z uzeměného uzlu)
Separated - funkce ochrany a středního vodiče jsou separované mezi PE a N. PE je připojen k neživým částem a slouží výhradně jako ochranný, středním vodičem N proudí elektrická energie.

Výhoda sítě TN-S je mimo jiné v tom, že ochranný vodič není zatěžován protékajícím proudem a v případě jedné poruchy (přerušení PE nebo N) se na neživé části nedostane nebezpečné napětí. Proto se od roku 1996 přešlo od soustavy TN-C na TN-S...
 Dál by mělo následovat vysvětlení ochrany samočinným odpojením od zdroje... ale to už není předmětem Vaší otázky.

Pokusil jsem se tento základ maximálně zjednodušit a pokud to podpoříte schémátkem mohli by to žáci pochopit, dnes jsou děti chápavé.

P.S.
Protože dost často pracuji ve školách, zařazuji povolání hasič, doktor a učitel (na základní škole obzvlášť) mezi nejnáročnější, tak přeji hodně štěstí a silné nervy ;)

ALCR:
Citace: Lubomír Jindra  06.09.2008, 21:36

......
 Dál by mělo následovat vysvětlení ochrany samočinným odpojením od zdroje... ale to už není předmětem Vaší otázky.
...

Jen poopravím a doplním od loňského roku nám změnily ochranu samočinným odpojením od zdroje na ochranu automatickým odpojením od zdroje.
     Samozřejmě krom kosmetické úpravy názvu se jedná o úplně totožnou ochranu ;)

Lubomír Jindra:
pravda pravda  :)

Miroslav Závodský:
Môj názor

ochranný vodič PE (angl. protective conductor): vodič slúžiaci na zaistenie bezpečnosti, napríklad
na ochranu pred zásahom elektrickým prúdom
neutrálny vodič N (NEUTRAL) - vodič pripojený k neutrálnemu bodu siete, prispieva k prenosu elektrickej energie
vodič PEN - kombinovaný vodič (po starom - nulovaci) ,  ja osobne by som ho nazýval jednoducho vodič PEN, alebo kombinovany vodič PEN.

Národna poznámka z normy 60446
IEC rozlišuje neutrálny vodič (N) v striedavych sieťach a stredný vodič (M) v jednosmerných sieťach. V normách CSN sa pre tieto vodiče v striedavých a jednosmerných sieťach používa názov stredný vodič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana