Co by jste doporučili za přívodní kabel od elektroměru do bytové rozvodnice?
Jaroslav Svárovský:
Já bych tam dal cyky 5x25 bude rezerva na dlouho do předu
cena za 20m je cca 5500kč nebo 4x25 cena 4400kč
nebo 5x16mm cena za 20m cca 3800kč
Jaroslav Svárovský:
já mam
z sloupu do hds 65m a taženo ayky 4x95
z HDS do hl. jističe cyky 4x50mm od elektroměre cyky 5x50mm mám dva podružáky jeden va vytápění a jeden na os. spotřebiče
Libor Studený:
Upozorňuji na používání 5-ti vodičových kabelů v neměřené části. Doporučuji až do 1. rozvaděče za elektroměrem vždy vést 4-žilový kabel (TN-C) min. CYKY -J 4x10 a rozdělení PEN na PE a N provést až v tomto prvním rozvaděči. Hlavním důvodem jsou problémy, pokud je bod rozdělení v neměřené nebo plombovatelné části rozvodu a v případě požadavku na jeho rozpojení (při revizích apod.) vždy musíte požédat distributora elektřiny o rozplombování a opětné zaplombování (za úplatu). Vedení CYKY -J 4x10 odpovídá ČSN, tak proč přidělávat starosti budoucímu provozovateli ?
Štefan Beláň:
TO: Studený
To co jste napsal, a Vaše doporučení, se nedá z profesního hlediska přijmout. Jedná se o vývod MĚŘENÉ části, a proto má být vývod v síti TN-S, tj. 5x. (doh)
Výjimka a úleva pro vodič PEN v neměřené části nebyla do normy daná proto, aby se za každou cenu a všude používala. >:(
Má se používat pouze ve výjimečných a opodstatněných případech (garáže, chaty...apod.). Rovněž využívat minimální průřez vodiče PEN Cu 10 mm2 (v neměřených částech Cu 6 mm2) v případech, kde to není nutné a navíc snižuje bezpečnost a provozní spolehlivost, je z profesionálníh o hlediska naprostý nesmysl. :o
PS: Kdy už konečně elektrotechnic i pochopí nebezpečí vodiče PEN. (!) :'(
akademik.richard:
To Studený:
Rozplombovat si to může jakýkoli elektrikář, když si zavolá že rozplombovává. A distributor si to potom sám zaplombuje. Nikdo nic neplatí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana