Kde se dá na internetu zjistit podoba schematických značek elektro?

<< < (2/7) > >>

Milan Karvánek:
Schématické značky jsou snad normalizované, nebo se mýlím? Předpokládám, že jako si revizní technik musí opatřit normy ke své práci, budou to holt muset udělat i projektanti. Montér bez šroubováku a kleští je také k ničemu.

Georgis Fasulis:
Schematické značky jsou dány normami! Někteří starší projektanti ale tvrdohlavě používají značky, které se naučili ve škole za "marie terezie"!
Nechápu k čemu projektant potřebuje hledat někde na netu databázi značek v dwg formátu???  Buď kreslí v proj. aut.  systéméch typu E-plan, ru-plan apod.,  kde jsou značky již součástí nebo kreslí ručně a v tom případě má dávno své značky nakreslené, neboť má svůj zavedený styl kroků apod.
Navíc jestli projektant není schopen v cadu nakreslit značku stykače, jističe a podobné triviální znaky, pak není schopen nakreslit vůbec NIC!
Nechápu proto vůbec, že někdo podobnou databázi postrádá. Proto mi připadá úvodní dotaz trochu zbytečný. Někdo si myslí, že si ušetří práci. Neušetří! Nejlépe je si své značky opravdu namalovat sám, samozřejmě v souladu s normami.

Jura Krikl:
Nejsem sice čistokrevný projektant, a svou databazi již mam. Mate pravdu o vlastních značkach že je to nejlepší. Tím že se mi dostavaji do rukou projekty ruzných projektantu, tak si přestavm byt jisty svou znalostí značek na výkresech. Bylo mi dokonce tvrzeno, že značka zásuvky 230V s čarkou a napsanou trojkou( trojnasobna),  není zasuvka 230V ALE 400V, protože ta trojka znamena 3 faze. Proto se shanim po nějakých oficiálně platících značkách. Vždyˇelektrote chnika má velmi blízko dopravě: Neznalost značek zabíjí!

Václav Filip:
Asi před 10ti roky vyšla kniha " Technické kreslení podle mezinárodních norem III. - pravidla tvorby výkresů a schémat v elektrotechnic e",  autor Dušan Poláček, vydal MONTANEX a.s. Výstavní 10 Ostrava.Samozř ejmě, že tam nejsou všechny značky ale je jich  dost pro běžnou práci.

Milan Karvánek:
TO: Krikl > no je to tak, při kreslení situačních schémat dle ČSN 013330 se skutečně používá pro 3f. zásuvku značka zásuvky s čarkou a napsanou trojkou. Ostatně ona 3 se připisuje třeba i k značce trafa, motoru apod. pokud se jedná o 3f. provedení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana