Kde se dá na internetu zjistit podoba schematických značek elektro?
H:
Citace: Georgis Fasulis 31.03.2006, 16:23
Nechápu k čemu projektant potřebuje hledat někde na netu databázi značek v dwg formátu??? Buď kreslí v proj. aut. systéméch typu E-plan, ru-plan apod., kde jsou značky již součástí nebo kreslí ručně a v tom případě má dávno své značky nakreslené, neboť má svůj zavedený styl kroků apod.
... v tom případě má značky dávno nakreslené ... to je hezký názor, koukám že už se moc ani neuvažuje s tím, že by nějací mladí projektanti s projektováním začínali, v tom případě totiž žádné značky "dávno nakreslené" jaksi nemají.
V tom případě jim bohužel nezbývá než si značky pracně překreslovat z (již zrušených) norem EN 60617, sem tam si nějakou značku "ukrást" z cizího projektu (jsou-li použitelné, protože drtivá většina cizích projektů co mi např. projde rukama jsou bohužel dosti bídně provedené), anebo přejít na uvedené automatizované CAE systémy (což zas ale nemusí každému vyhovovat).
Citace
Navíc jestli projektant není schopen v cadu nakreslit značku stykače, jističe a podobné triviální znaky, pak není schopen nakreslit vůbec NIC!
Kde kdo je schopen nakreslit kde co, ale podle toho pak některé projekty bohužel taky vypadají ...
Existovala-li by nějaká .dwg databáze, bylo by vše jednodušší.
Georgis Fasulis:
To Hlavatý:
1) Napsal jsem jen svůj názor, na kterém si trvám. Mladý projektant se nejlíp značky naučí právě tím, že si je sám v dwg nakreslí podle značek z norem. To není šikana, to je rada nad zlato. Určitě lepší než neustálé kopírování chybných značek z pochybných databází pochybných projektantů či jiných brouků pytlíků.
Mám zkušenost, že dokonce i některé nadstavbové projekční programy používájí neplatné zastaralé značky.
2) Proto radím: Nový projektant by se neměl kazit manýry starých projektantů, protože pak se těch manýrů nikdy nezbavíme a Vy pane Hlavatý budete nadále na projektanty nadávat.
3) Jestli je pro projektanta pracné nakreslit si značku, ať jde tedy raději prodávat na náměstí rajčata, bude to tak lepší pro všechny.
4) Universální databáze existovat nemůže, resp. může, když si někdo tu svou za takovou databázi prohlásí. To ale může každý, jak tedy poznám, že je to ta pravá maková? Proč každý dnes požaduje něco kopírovat a nikdo není ochoten něco sám udělat? Někdy mám pocit, že žijeme v kopírovacím století. Ctrl-C CtrlV, to je pomalu jediné, co jsou někteří ochotni učinit.
5) I když někdo nějakou svou dwg databázi prohlasí za tu pravou a jedinou správnou, a i když bude odpovídat platnému značení, nemůže vyhovovat každému. Velikostí, krokem atd. Každý projektant kreslí v jiném kroku, v jiné velikosti, v jiném stylu. A pokud někdo schémata v kroku nekreslí, pak není projektant, ale šmudla.
6) Když jsem začínal, kreslil jsem ručně na prkně každou značku zvlášť a tolikrát, kolikrát byl prvek v projektu použit A neměl jsem s tím žádný problém!
Mezitím se stejně značky měnily a vyvíjely. To je takový problém si tutéž značku v počítači nakreslit alespoň jednou?
7) Opakuji, je to jen můj názor a nikomu je nevnucuji.
Přeji vám ....
Jura Krikl:
Pravě v té uniformitě značek je problém. Každy projektant ma sve nuance (nemyslim tim kroky a nastaveni bloků, popisu a pod.). Zvlaště v novějších oborech je trochu "bordel". Každa firma dodavajici prvky třeba inteligentnich instalaci si dava sve vlastni "značky". Nevim jestli obkresleny obrys sběrnicového tlačitka je to prave ořechové v projektu.
Petr Doležal:
Hlavně aby v projektu byla legenda ;)
Georgis Fasulis:
Zjistil jsem s hrůzou následující:
ČSN EN 60617-7 Grafické značky pro schémata - část 7 Spínací, řídící a jistící zařízení
ZRUŠENA BEZ NÁHRADY!!
Z momentálně platné řady ČSN ISO 14617 (1-15) si toho moc nevyberete. Sice tam tu a tam najdete nějakou elektro značku, ale je tam velmi zobecněna a pro práci s klasickými elektro-schematy je dle mého názoru NEPOUŽITELNÁ!
Závěr - zase se zrušilo něco, co dobře fiungovalo a na co byl svět zvyklý a byl nahrazen obecným chaotickým nepřehledným a nicneříkajícím nesmyslem!
Z toho je vidět, že druhá věta termodynamická opět funguje - Každý systém směřuje ze stavu uspořádanosti do stavu neuspořádaného a nikdy naopak! Tvůrci norem tento fyzikální zákon bezezbytku naplňují!
Normálním slušným lidem tak doporučuji používat ve schématech zavedené značky ze zrušené ČSN EN 60617-7 ačkoliv ani tam není úplně všechno.
Naprostý chaos ve značení el. schemat byl tak vydáním nových norem ČSN ISO 14617 dokonale legalizován!
Ať žije svoboda a chaos! (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana