Potreboval by som vedieť či sa dá urobiť inštalácia bez projektu?
Mira P:
Citace: Radek Červený 04.10.2008, 09:44
No vlastně máte pravdu, my jsme teoretici, a Vy musíte studovat předpisy pro elektroinstala ci, abyste zvládl zapojit zásuvky a vypínače (dance) (doh)
No, ještě nám povězte nějakej o blondýnách, mám rád lidi, co jsou veselá kupa :D
A až se vzbudíte ze svého růžového snu, tak vám zde možná řeknu i víc. Zatím se mějte.
Máte pravdu, zapojit zásuvku nebo vypínač jsem zvládl i na základní škole. Zajímal jsem se hlavně o zapojení proudového chrániče, vzdálenosti zásuvek a spotřebičů v koupelně, zapojení podlahového el. topení, jo, abych se přiznal, musel jsem se také kouknout na zapojení tří schodišťových vypínačů v sérii.
Jinak si sám protiřečíte, na jedné straně se vysmíváte, jak je primitivní zapojit zásuvku a vypínač a na straně druhé by jste na toto dělal projekty ?? Protože co jiného je elektroinstala ce klasického RD (pokud neuvažuji případ v mém předchozím mailu)- pokud mi něco uniklo - rád se pobavím.
Jinak to není sen, ale realita, good luck
SMILEK:
Pokud vím, otázka je jasná. Instalaci, zejména jednodušší, lze udělat bez projektu. Stejně tak lze provádět i jiné věci, které nejsou zákonem výslovně zakázány. Otázkou je, jestli trio tvůrce/revizák/uživatel chce podstoupit rizika s tím spojená. Jsou to rizika technická (normy se mění, způsoby ochran před vnějšími vlivy se mění, některé postupy také), cenová (to už se tu probíralo) a třeba i právní (jakmile se někomu něco stane, bude tu hned několik subjektů urputně hledat někoho, kdo něco neudělal v souladu s obvyklými postupy v rovině trestněprávní, pojistné, ... (norm) ). Jistě, udělat instalaci, jakou má doma Mira P (a která se patrně dosti podobá elektrickému obvodu, jak jej známe z fyziky ze 4.třídy ZŠ) umí opravdu leckdo. Jenomže moderní instalace už není jednoduchá jako krystalkové rádio. Stejně tak moderní kolo či auto se v mnohém liší výkonem i bezpečností od "Ukrajiny" či Škody 120. Každý má svou možnost volby :).
to Mira P: dle Vašeho popisu ale Vaší elektroinstala ci stále schází několik důležitých věcí (a můžete si za domácí úkol nastudovat v normách, které to jsou, neboť navážením se do účastníků fóra se asi nic podstatného nedozvíte.)
Mira P:
1. Nikoho jsem nechtěl urážet, jen mi vadí někteří arogantní ..., kteří si myslí, že jen oni umí vše nejlépe a když to udělá někdo jiný jinak, tak je to špatně. Mám již dost zkušeností se stavbou RD (nejenom elektro), abych věděl, že někdy takový "fušer" (pod dohledem) udělá kvalitnější práci, než firma (bez dohledu) - protože v dnešní době nedostatku řemeslníků ta firma mnohdy zaměstnává daleko větší fušery.
2. Zajímalo by mě, co je skutečně moderní elektroinstala ce, protože i kolega, který má dům za 10 Mega nemá kromě zabezpečovacíh o zařízení nic složitějšího, než já. Kolik domácností v naší republice má skutečně moderní elektroinstala ci ?
3.Svou elektroinstala ci jsem zde vůbec nepopisoval (záměrně, poněvadž jsem si jist, že by mi tady někteří chytráci řekli, že mám vše blbě, jen aby mi dokázali, že jsem udělal chybu, a neřídil se jejich radami), tak jak můžete vědět co ji chybí, ale rád se dám poddat, protože si myslím, že záměrně mluvíte v nic neříkajících otázkách. V normách určitě studovat nebudu, to není moje parketa.
SMILEK:
Citace: Mira P 04.10.2008, 23:14
1. Nikoho jsem nechtěl urážet, jen mi vadí někteří arogantní ...
Pak je výhodnější na ně nereagovat (a už vůbec ne z pozice anonyma), každý má nějaký názor a tazatel si nepochybně vybere ... ;)
Mám již dost zkušeností se stavbou RD (nejenom elektro), abych věděl, že někdy takový "fušer" (pod dohledem) udělá kvalitnější práci, než firma (bez dohledu) - protože v dnešní době nedostatku řemeslníků ta firma mnohdy zaměstnává daleko větší fušery.
Tuto zkušenost zde má řada lidí. Souhlasím.
2. Zajímalo by mě, co je skutečně moderní elektroinstala ce, protože i kolega, který má dům za 10 Mega nemá kromě zabezpečovacíh o zařízení nic složitějšího, než já. Kolik domácností v naší republice má skutečně moderní elektroinstala ci ?
Kolik lidí ve vašem okolí vlastní moderní a z hlediska dnešních měřítek bezpečné auto? Odpovězte si sám, to procento bude podobné :). Neřekl jsem, že jde o komfort či inteligenci instalace, jde zde zejména o bezpečnost (ochrana proti blesku a přepětí, vyrovnání potenciálů, elektromagneti cká kompatibilita, reakce na požár ...).
3.Svou elektroinstala ci jsem zde vůbec nepopisoval (záměrně, poněvadž jsem si jist, že by mi tady někteří chytráci řekli, že mám vše blbě, jen aby mi dokázali, že jsem udělal chybu, a neřídil se jejich radami), tak jak můžete vědět co ji chybí, ale rád se dám poddat, protože si myslím, že záměrně mluvíte v nic neříkajících otázkách. V normách určitě studovat nebudu, to není moje parketa.
To po vás ani nikdo nechtěl, v tomto vláknu se odpovídalo na úplně jinou otázku, položenou jiným tazatelem ;). váš názor na mne či na Vaši chuť studovat normy je zde irelevantní.
Zdenek Hejčl:
Poslal: Mira P zapojení tří schodišťových vypínačů v sérii
Instalace dělám několik let asi 33 , ale to ještě neznám, mohl by jste mě laskavě poučit jak to funguje?
Člověk se učí celý život, opravdu rád se něco nového naučím a tohle opravdu nezvládám. o:-) :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana