Potreboval by som vedieť či sa dá urobiť inštalácia bez projektu?
Libor Studený:
Chtěl bych upozornit, že podle vyhl. č. 499/2006 Sb. existují 2 typy projektů, a to "projektová dokumentace" a "dokumentace pro provádění stavby".
Projektová dokumentace je povinná pro stavební řízení nebo pro ohlášení stavby, ale z hlediska el. zařízení neobsahuje s výjimkou přípojky žádné podrobnosti (např. obvodová schémata rozvaděčů) a podle této dokumentace nelze el. zařízení zhotovit !
Dokumentace pro provádění stavby obsahuje detailní popis včetně všech výkresů a schémat, ale zpracovává se pouze na základě územního rozhodnutí nebo z iniciativy stavebníka, t.j. pokud si ji investor neobjedná, pak mu ji dodavatel nemusí dodat. Nespoléhejte na to, že bez dokumentace pro provádění stavby nelze provést výchozí revizi el. instalace.
Takže doporučuji vždy objednat u projektanta nebo u dodavatele "dokumentaci pro provádění stavby", která je potřebná i při následné údržbě a opravách el. zařízení.
Mira P:
Tady je vidět, že jste všichni teoretici, ale praxe vám uniká. Žádný projekt elektroinstala ce ke stavebnímu povolení ani k revizi nepotřebuji. Elektriku mi dělal kolega za 100Kč/hodinu. Taky náklady na materiál byly minimální, zásuvky pěkně dokola a svorkování vodičů pod vypínačem. V podstatě mi natáhl kabely do krabic a do rozvaděče, ostatní - montáž zásuvek a vypínačů zvládnu sám. Studoval jsem předpisy pro elektroinstala ci a vše mám OK. Taky revizám s tím neměl žádný problém a to jsem si jistý, že těch revizí má za sebou víc (...)
Kamil Novák:
Citace: Mira P 03.10.2008, 22:07
Tady je vidět, že jste všichni teoretici, ale praxe vám uniká. Žádný projekt elektroinstala ce ke stavebnímu povolení ani k revizi nepotřebuji. Elektriku mi dělal kolega za 100Kč/hodinu. Taky náklady na materiál byly minimální, zásuvky pěkně dokola a svorkování vodičů pod vypínačem. V podstatě mi natáhl kabely do krabic a do rozvaděče, ostatní - montáž zásuvek a vypínačů zvládnu sám. Studoval jsem předpisy pro elektroinstala ci a vše mám OK. Taky revizám s tím neměl žádný problém a to jsem si jistý, že těch revizí má za sebou víc (...)
No konečně někdo příšel na to, jak je systém prohnilý ! (funny)
Projektanty, jakožto zbytečné příživníky, poslat na pracák !
K čemu by také byli, když si za pomocí samostudia každý pomůže sám. ;D
A když máte v okolí bezproblémové "revizámy", tak už vůbec není co řešit, že ? Zvlášť, když to nejsou teoretičtí kecálkové, ale opravdoví fachmani, (fool) jako stovkoví elektrikáři.
Kolik stála ta vaše revize ? Hádám tak 35,50 Kč. ;D
Přeji vám i vašemu "revizámovi" klidné spaní. (zle)
PS : K čemu jste "revizáma" vlastně potřeboval, když na základě samostudia víte, že máte vče OK ? Nebylo těch 36,-Kč vyhozené prašule ? ??
Radek Červený:
Citace: Mira P 03.10.2008, 22:07
No vlastně máte pravdu, my jsme teoretici, a Vy musíte studovat předpisy pro elektroinstala ci, abyste zvládl zapojit zásuvky a vypínače (dance) (doh)
No, ještě nám povězte nějakej o blondýnách, mám rád lidi, co jsou veselá kupa :D
A až se vzbudíte ze svého růžového snu, tak vám zde možná řeknu i víc. Zatím se mějte.
Mira P:
Citace: Kamil Novák 04.10.2008, 01:21
No konečně někdo příšel na to, jak je systém prohnilý ! (funny)
Projektanty, jakožto zbytečné příživníky, poslat na pracák !
K čemu by také byli, když si za pomocí samostudia každý pomůže sám. ;D
A když máte v okolí bezproblémové "revizámy", tak už vůbec není co řešit, že ? Zvlášť, když to nejsou teoretičtí kecálkové, ale opravdoví fachmani, (fool) jako stovkoví elektrikáři.
Kolik stála ta vaše revize ? Hádám tak 35,50 Kč. ;D
Přeji vám i vašemu "revizámovi" klidné spaní. (zle)
PS : K čemu jste "revizáma" vlastně potřeboval, když na základě samostudia víte, že máte vče OK ? Nebylo těch 36,-Kč vyhozené prašule ? ??
Přesně tak, projekt elektroinstala ce bych si nechal udělat, jedině pokud bych měl celý dům řízený počítačem (osvětlení, topení, čističku, zabezpečení, atd.) Jinak na obyčejný RD jsem já, ani nikdo z mého okolí (cca 10 dalších známých co staví nové RD) nedělal elektroprojekt (...)
Jinak, jestli vás to zajímá, tak revize mě stála 2000 Kč a dělal ji poctivě asi 2-3 hodiny, zkontroloval vše, ale nepotřeboval k tomu žádný plánek. (...)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana