Může záměna L a N způsobit u přivodu poruchu přístroje?
Petr Petr:
To Lampart:
U kotlů je to prosté, je to kvůli indikaci plamene - měří se totiž proud mezi ionizační elektrodou a kostrou přístroje, a jako zdroj napětí se používá přímo fázové napětí. Využívá se tedy měření proudu (zionizovaným plynem) mezi PE a L. Pokud prohodíme L a N, je jasné, že mezi PE a N žádný proud nenaměří a indikuje "zhaslý" plamen. Většina výrobců ale ve "Pokynech pro uvedení do provozu" uvádí, že je potřeba přehodit P A N přímo na svorkovnici kotle. Tyto kotle se stále vyrábějí (takže ne žádná "jediná výjimka"), a asi ještě dlouho budou - je výrazně levnější použít jako zdroj napětí (pro pár mikroampér) přímo fázi, než dělat galvanicky oddělený samostatný zdroj. pp.
Štefan Beláň:
To: P. PetrZajímalo by mne, kdo tyto kotle stále vyrábí a na základě jakého předpisu (technické podmínky, výjimka z ČSN.... apod.). Jsem přesvědčený, že to není běžný standart a už vůbec ne standard Evropský!
Petr Petr:
Měl jsem v ruce nějakou neznačkovou jednotku (zapalování + indikace plamene), ale také od Honeywell. Nevím, zda se z toho nevyvlečou jen použitím velikého oddělovacího odporu (kaskády, >1Gohm), takže je to bezpečnější než doutnavková zkoušečka.
Podobně připojené jsou (byly?) i senzorové vypínače a stmívače - kontaktní ploška je (byla?) připojena přes velký odpor přímo na fázi - tělem se přizemnila a tento stav byl detekován, pro tyto spínače vyráběla IO dokonce i Tesla. pp.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana