Jaké zvolit řešení pro umístění antény bezdrátového internetu?
Lubomír Jindra:
Sice to tak nepíšete, ale mé zkušenosti jsou takové: provider by měl určitě zařízení raději na střeše, protože vy zaplatíte celou instalaci a případné další zájemce o připojení v domě třeba za půl roku prostě jen odpíchne z "vašeho" routru. Kdežto k vám na terasu už nepolezou. Co jsem tak slyšel kolem sebe, tak někdy je při připojení více lidí z jednoho routru problém a někdy ne, záleží na mnoha okolnostech. Terasa = jistota
Jaroslav Ferst:
Jiná varianta je dohodnout se už teď se sousedy a providerem na společném zařízení napájeném z rozvodů společných prostor domu, to zařízení umístit na střeše a vnitřkem budovy provést hvězdicový rozvod z routeru (nebo více).
Rozdělí se tak i náklady například na přepěťové ochrany i na spotřebu elektřiny (odběr je téměř konstantní, když na to nebudete připojení všichni, tak se při rozúčtování jen rozdělí cena za vypočtenou spotřebu mezi ty připojené). Jistě, v době, kdy sousedi neměli nic jiného, než modem po komutované lince, to se to dohadovalo, dnes už možná nějaké lepší připojení mají a budete překonávat nechuť to měnit.
Ale když to jde v třívchodovém paneláku se 48 byty, z toho momentálně 15 připojených (rozvody jsou po celé délce v plastových trubkách zatěsněných do krabic, zásuvky těsné nejsou, ale podmínka prostorového oddělení od silových elektrických zařízení je splněna i s výhledem na případné pozdější zásahy do elektroinstala ce), kde každý nově připojený byt dostává vlastní pevnou IP, ostatní mají zásuvku bez signálu, tak u vás by podobné řešení mělo být možné také.
Jak říkám, je to věc dohody a dostupné rychlosti připojení: jestli vám váš provider nabízí něco vhodného jen pro individuální připojení a nemůže v dané lokalitě konektivitu navýšit, pak doporučuji také tu terasu.
anonymní_anonym:
Citace: Jan Hájek 24.08.2008, 21:13
Přepěťovou ochranu bych umístil raději na vstupu do počítače, komponent za tisícovku si prostě přepěťovku v řádu tisíců nezaslouží...
Ta přepěťovka nemá sloužit k ochraně WiFi routeru (ten se bude nacházet venku, v LPZ0), ale k ochraně před úrazem a k ochraně PC. Proto bych já osobně byl při stanovení nákladového limitu o něco velkorysejší.
Mně osobně by se to umístění na terase také líbilo víc. Nejen s ohledem na menší pravděpodobnos t zavlečení přepětí. Mám tu zkušenost, že některé laciné routříky je třeba občas vypnout/zapnout, indikační LEDky na panelu taky mají nějaký účel, a když to zařízení je na střeše, tak je to o něco komplikovanějš í.
Stanislav Kozderka:
(poklona) všem za rady. (Mezitím jsem se zaregistroval, proto píši pod jinou přezdívkou.)
Během víkendu jsem "prošel celou cestu" mezi střechou a bytem - cestu anténního rozvodu.
A nyní k poznatkům, radám a připomínkám, které zde padly:
"Husí krky" mají dostatečný průměr, který dovoluje protáhnout ne jeden, ale případně 3 UTP kabely (to pro případ pozdějšího rozšiřování).Ve skříni se zesilovači TV signálu je zásuvka pro jejich napájení. Skříň je to poměrně velká (neměřil jsem, ale odhaduji rozměry na 50x80cm a hloubku na přibližně 30cm. Prý se uvažuje o přestavbě přijímací soustavy na digitální signál (ve finále asi stejně rozhodnou peníze, takže kdo ví...) a tím by se v této skříni mohlo uvolnit místo pro případné rozšíření internetového připojení pro další obyvatele domu, kteří by o něj měli zájem. Tedy za předpokladu, že by to neodporovalo nějaké normě či bezpečnostním předpisům.Protože zde nepadl nějaký výrazný argument proti umístění antény na střeše (a vosí hnízdo ve vstupu na střechu jsem během víkendu zlikvidoval ::) ), rozhodl jsem se pro tuto variantu.->Jan Hájek: Jako přepěťová ochrana se mi líbí toto: http://papouch.com/shop/scripts/_detail.asp?katcislo=0400. Nevím co myslíte "komponentou za tisícovku". Pokud počítač, tak v mém případě jde o desítky tisíc, protože mám jako vedlejší zaměstnání programování, DTP, střih videa a podobné vylomeniny. Na druhou stranu bude mezi pracovním PC a anténou ještě server a ten zase tak drahý není (starší PC s disky v RAIDu a dvěma síťovkami). ->Jaroslav Ferst: Se sousedy se mluví o společném postupu obtížně - nemají nic proti instalaci bezdrátového internetu, ale také nemají nějakou silnější potřebu se této akce účastnit. Jde převážně o lidi těsně před důchodem, kteří počítač buď vůbec nemají, nebo jim stačí obyčejný modem na stažení pár emailů jednou týdně. Zbytek (tři rodiny) je nerozhodnut a v podstatě vyčkává, jak bude připojení fungovat s tím, že "...by se kdyžtak připojili, když to bude rychlé.". Tudíž musím infrastrukturu postavit a oni se případně později přidají.->Patrik Augustin: V tomhle případě nepůjde o WiFi, ale o Motorolu Canopy - frekvence jiná, princip stejný. Guláš jste mi v tom neudělal. :)->Jaroslav Svárovský: (poklona) za nabídku. Kabel by se hodil - ozvu se přes SZ.
Stanislav Kozderka:
Citace: Stanislav Kozderka 25.08.2008, 11:16
(poklona) všem za rady. (Mezitím jsem se zaregistroval, proto píši pod jinou přezdívkou.)
Aha, tak se zobrazuje mé jméno, tudíž je vše v pořádku = jsem to já. 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana