Prečo mi projektant navrhol k elektrokotlu stykač, vo ktorem jiz je signal HDO?
Martin Novák:
Pokud se mylim snad mne kolegove opravi, ale chranicojistic e znam jen jednofazove. S trifazovym chranicojistic em jsem se doposud nesetkal. Proto ta kombinace jistic+chranic.
V oznaceni chranice pak tech 25A neni vypinaci proud (jako u jistice), ale maximalni vypinaci schopnost. Proto je chranic dimenzovan mirne vys nez jistic.
Pokud jde o pripojeni kotle, nejsem si jisty zda to vyzaduje norma, ale ja osobne bych tam tu sporakovou kombinaci dal uz jen kvuli pripadne udrzbe kotle a jistote vypnuti.
A jeste na zaver. Projektanta nijak neobhajuji, pokud presne vedel jaky kotel tam bude, tak jednoznacne udelal blbost. Bohuzel, nekteri hlavne starsi projektanti velice radi mechanicky odkreslujou stejne sablonove reseni 10 let dokola aniz by se zamysleli nad soucasnym stavem techniky.
Kamil Novák:
Citace: Maros Macik 21.08.2008, 13:53
Ešte k tomu ističu a chrániču. K 9kW kotlu mi navrhol istič LSN20B/3 a chránič FI25B/4p. Prečo je chránič na vyšší nominálny prúd? Neexistuje 3-fázové LFI-čko? Povedzme LFI 20B/3?
Použití o stupeň silnějšího RCD než je jistič je dáno technickými podmínkami některých výrobců.
Vzhledem k vypínacím charakteristik ám jističů je to logické. ;)
František Bernard:
Nahlédnutím do katalogu výrobce OEZ zjistíte, že 4 pólové proudové chrániče se vyrábí v řadě proudů 16,25,40,63,80. Moeller začíná tuto řadu s proudem 25A. Jelikož jističe pracují s mírným přetížením bez vypnutí, je nutnévždy osadit proudový chránič s větším In. Toto téma zde ale bylo již mnohokrát přetřásáno.
Jaroslav Hasala:
Na elektrokotel 9 kW by stačil i jistič 3x 16A.
Stykač pro spínání elektrokotle je archaismus, který bohužel stále v mysli některých kolegů přežívá.
Přímé ovládání impulsem HDO nebude možné, pokud je elektrokotel připojený přes proudový chránič.
Bude nutné nějaké oddělovací relé. Dá se k tomu využít stykač pro boiler, jen musí mít dva kontakty. Jeden se použije pro boiler, druhým lze spínat elektrokotel.
Jaroslav Hasala:
Citace: Martin Novák 21.08.2008, 14:14
V oznaceni chranice pak tech 25A neni vypinaci proud (jako u jistice), ale maximalni vypinaci schopnost. Proto je chranic dimenzovan mirne vys nez jistic.
Formulace "maximální vypínací schopnost" mi nepřipadá moc šťastná. Řekněme spíše "jmenovitý proud" nebo "maximální provozní proud".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana