Prečo mi projektant navrhol k elektrokotlu stykač, vo ktorem jiz je signal HDO?

(1/5) > >>

Maros Macik:
Môže mi niekto vysvetliť, prečo mi projektant navrhol k elektrokotlu stykač,
do ktorého je privedený signál HDO, aj napriek tomu, že elektrokotly Prothetm sú štandardne vybavené stykačom?

Takže, keď vynechám daný stykač v rozvádzači, bude nutné priviesť s polu s napájacím káblom 5Cx2,5 aj kábel 2Ax1,5?

Miroslav Minařík:
Citace: Maros Macik  21.08.2008, 13:28

Môže mi niekto vysvetliť, prečo mi projektant navrhol k elektrokotlu stykač,do ktorého je privedený signál HDO, aj napriek tomu, že elektrokotly Prothetm sú štandardne vybavené stykačom?
Takže, keď vynechám daný stykač v rozvádzači, bude nutné priviesť s polu s napájacím káblom 5Cx2,5 aj kábel 2Ax1,5?

Rejnoka máme doma a ovládáme ho signálem HDO. K čemu ten stykač v rozvaděči? Ten stykač může vypínat jiné obvody, ale kvůli tomu kotli tam snad být nemusí. Co na to říká projektant?

Maros Macik:
Citace: Miroslav Minařík  21.08.2008, 13:34

Rejnoka máme doma a ovládáme ho signálem HDO. K čemu ten stykač v rozvaděči? Ten stykač může vypínat jiné obvody, ale kvůli tomu kotli tam snad být nemusí. Co na to říká projektant?

Písal som už v inej téme, že akosi nie je ochotný ísť so mnou do diskusie.
Takze na ten HDO postačuje kábel 2Ax1,5?

Martin Novák:
To mate tak. Jsou elektrokotle ktere v sobe nemaji stykac ani zadnou ridici elektroniku a predpoklada se ze v rozvadeci bude stykac ovladany pomoci HDO, ktery ke kotli pousti elektrinu jen v dobe nizkeho tarifu. A pak jsou kotle modernejsi, ktere vyzaduji trvaly privod elektriny a signal HDO a stykac je primo v kotli. Cele to pak jeste vylepsuje fakt, ze v davnych casech kdy kotle s integrovanym stykacem HDO jen zacinali meli elektrikari z rozvodnych zavodu obavy z obchazeni blokace a tak stykac v rozvadeci primo vyzadovali. A projektanti si zvykli...

Co se tyce konkretne vaseho kotle, usuzujete spravne. Stykac nema v rozvadeci co delat, tam bude jen jistic a pripadne proudovy chranic. Spolu s kabelem pro napajeni kotle musite ke kotli privest i signal HDO. Kabel 2x1,5 bude stacit bez problemu. Pokud bude kotel (nebo cely dum) zapojen pres proudovy chranic, doporucuju oddelit signal pro kotel pomoci rele v rozvadeci a N vodic od kotle poslat po pomocnem kabelu k rele a zase zpatky. Usetrite si tim hledani na tema "proc mi po sepnuti HDO pada chranic"...

Maros Macik:
Viem, že sa snažíte obhajovať projektanta, ale zbytočne, pretože pred realizáciou projektu som mu presne povedal typy zariadení, takže vedel, že tam bude Protherm Raja.  Je tam k ističu samozrejme aj prúdový chránič.
Len teraz je otázka, či sa musí, resp. či je vhodné priviesť kábel 5Cx2,5 povedzme k vypínaču typu "šporáková kombinácia" alebo zapojiť kotol napevno?
Ešte k tomu ističu a chrániču.  K 9kW kotlu mi navrhol istič LSN20B/3 a chránič FI25B/4p. Prečo je chránič na vyšší nominálny prúd? Neexistuje 3-fázové LFI-čko? Povedzme LFI 20B/3?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana