Jak stabilizovat a omezovat vstupního napětí s velkým rozptylem?
raj:
Nikde se nezminujete o kmitoctu. Na strane motoru bych dal oboustranny omezovac se zenerkou a rychlou diodou, pak nejaky schmittak (napr. 4 hradla paralelne 4093) a rychlym optronem (6N137) to posilal do MCU. Galvanicky bych to oddelil DC/DC menicem. Tim si zajistite na strane procaku klid a minimum pakarny s EMC, coz na 3 voltech nic moc.
Jindřich:
(poklona) všem za rady :)
Frekvence vstupního signálu v rozmezí 10 - 210 Hz.
anonymní_anonym:
Citace: Zdenek Rajmont 17.08.2008, 09:20
Nikde se nezminujete o kmitoctu. Na strane motoru bych dal oboustranny omezovac se zenerkou a rychlou diodou, pak nejaky schmittak (napr. 4 hradla paralelne 4093) a rychlym optronem (6N137) to posilal do MCU. Galvanicky bych to oddelil DC/DC menicem. Tim si zajistite na strane procaku klid a minimum pakarny s EMC, coz na 3 voltech nic moc.
Pan Jindřich nepíše, jaký proud ta snímací cívka dá. Třeba by ukrmila i ten optron - existují i optrony se zabudovaným Schmittovým klopným obvodem - a pak by to měl superjednoduch é a nemusel řešit galvanicky oddělené napájení - jenom ořezat vstupní signál do optronu.
Ještě jedna poznámka na okraj: pan Jindřich píše, že mu ta cívka dává kladné napěťové pulsy - cituji "Při volnoběhu to jest 20 V DC a při maximálních otáčkách cca 200 V DC". To se mi nezdá, spíše mu to dá +- zákmity s tou amplitudou. Při ošetření vstupního signálu je třeba s tím počítat (jak píšete, oboustranný omezovač).
anonymní_anonym:
nemluvě o tom, že by taky mohl tu cívku vyhodit a dát tam čidlo s Hallovou sondou a TTL výstupem
Jindřich:
anonymní_anony m:
v podstatě máte pravdu. Použití hallovy sondy nebo jiného snímače je bohužel technicky nemožné. Signál z cívky je DC, protože u ní bude nejspíš dioda...
Já potřebuji touto cestou snímat otáčky motoru. Zajímá mě tedy frekvence. Jak ale vstupní signál upravit, aby šel na dále zpracovávat, když signál z cívky má povahu, že se mění frekvence, ale s ní i amplituda?
Chci mít na výstupu vždy pulzy dejme tomu TTL, ale vstup se mění v šíleném rozsahu. Nemůžu při každé změně otáček upravovat např. hodnotu nějaké odporu, abych dostal požadovaný výstup...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana