Jaké jsou minimální požadavky na instalaci v dřevěné chatce?
Jaroslav Hasala:
(poklona) za příspěvky.
Jde mi hlavně o nutnost použití proudového chrániče.
Jak je určitě patrné z mých jiných příspěvků, osobně jsem jednoznačně pro všeobecné použití proudových chráničů, zvlášť u RD, bytů nebo u chatek, kromě jiné i pro lepší ochranu před požárem.
Bohužel, v některých případech chce zákazník minimalizovat náklady, jde o to, jestli je chránič opravdu nutný. Z výkladu ČSN to podle mě není jednoznačné, bylo by dobré udělat v tom jasno.
Jaroslav Mrázek:
V ČSN 33 2000-4-482 v čl. 482.2 "Prostory s hořlavými hmotami ve stavebních konstrukcích" sice není přímo uvedena nutnost použití proudového chrániče, ale v čl. 482.2.1 je podmínka, aby byla učiněna taková opatření, aby elektrické zařízení nemohlo způsobit vznícení kterékoliv části stavby. Podle tohoto článku toho lze dosáhnout "prevencí proti požáru zaviněnému poruchami izolace". Z článku 482.1.7 potom určuje že, tam, kde by snížením izolace mohl vzniknout požár, musí být jmenovitý vybavovací rozdílový proud do 30mA. Sice je to požadavek pro prostory s nebezpečím požáru zpracovávaných nebo skladovaných hmot, ale zajistí ochranu při poruše izolace jak ukládá čl. 482.2.1 pro prostory s hořlavými hmotami ve stavebních konstrukcích.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana