Myslíte si, že novela živnostenského zákona nezhorší kvalitu práce?
Michal Martiňák:
Právě jsem si čirou náhodou prostudoval novelu živnostenského zákona platnou od 1.7.2008 a jsem z toho docela v rozpacích. Tím že se z živnosti vázané MONTÁŽ OPRAVY REVIZE A ZKOUŽKY VYHRAZENÝCH EL.ZAŘÍZENÍ stala živnost řemeslná MONTÁŽ OPRAVY REVIZE A ZKOUŠKY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ, by ji mohl podle tohoto zákona moci provozovat každý 18letý elektrikář, který právě udělal závěrečné zkoušky.
Takže by mě zajímalo, jestli takovýto mladý odborník nebo vlastně ještě neodborník po vydání živnostenského listu na jmenovanou živnost už k práci nic víc nepotřebuje, nebo musí ctít dosut platný zákon 174/1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce v platném znění a jít si zažádat na ITI o vydání oprávnění k dané činnosti. Které mu ITI samozřejmě nevidá, poněvadž se řídí dosud platnou vyhláškou 50/78Sb. I kdyby to tak bylo, tak by mě zajímalo kdo všechny ty nové živnostníky pohlídá, aby ctili doposut plátné 174/68Sb a vyhl.50/78Sb. Asi nikdo, ale tím co naši zákonodárci vymysleli, se kvalita řemesla v oboru všech vyhrazených technických zařízení podle mě velice sníží. Zajímali by mně názory jiných odborníků na to, co naši zákonodárci tou novelizací vlastně provedli. Možná nemám všechny potřebné informace k danému problému, proto by mě zajímali vaše názory.
Jako přílohu přikládám část zákona 174/68Sb. v platném znění. Vyhlášku 50 citovat nebudu, protože si myslím že ji zná každý odborník elektro s paměti.
Radek Červený:
Také zastávám názor, že toto byl krok zpět. Stačí se jen zamyslet, k jakým zvěrstvům se člověk v praxi dostal, co dělal , ,elektrikář,, a to byla legislativa relativně přísná a muselo se projít sítem ITI. To, že tato zvěrstva nebyl nikdo schopen pohlídat a postihovat je věc druhá. Běžně fungoval model fungujícího elektrikáře na živnost montáže, opravy a zkoušky elektrických strojů, která pod vázanou živnost nespadala, přesto i toto nebyl schopen v praxi nikdo hlídat a stíhat. Zřejmě kde nebylo žalobce, nebylo i soudce. Jen zase zůstala skupina , ,pitomců,, , kteří chtěli brát řemeslo vážně a sítem ITI prošli.
No a dnes může přijet třeba Mongol, zamává výučním listem ještě s čerstvým inkoustem, zítra má živnostňák a pozítří se s vervou pouští do technologickéh o rozvaděče. Brrrrrr, to je ale reálná představa.
Rudolf Slezak:
Pořád se jedná o vyhrazené technické zařízení ,takže bude muset mít oprávnění od ITI.Jenom s tím rozdílem ,že si ho může udělat až po získání ŽL.
Milan Karvánek:
Ale jistě, že všechny dosavadní předpisy zůstávají v platnosti, nicméně jak psal kolega Červený ani dosud nikdo z orgánů dozoru žádný skutečný dozor neprováděl, takže je to asi úplně jedno. Já už tohle neřeším, v téhle zemi se stejně nedá ničeho smysluplného dočkat.
Jaroslav Molák:
Otevření trhu bylo pro poslance důvodem takové změny.
Ryba smrdí od hlavy i tentokrát.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana