Je připojení k sousedovi černý odběr?
Jirka Jirutka:
Na rekonstrukci domu a elektroinstala ce jsem se domluvil se sousedem, že si od něj natáhnu prodlužovačku, abych mohl zbíjet, vrtat vařit si kávu atd.
Připojení používám už skoro měsíc, načež nyní přijeli z energetiky a protože vědí z čezu z místní vsi, že můj dům ještě nemá elektroměr, asi viděli že večer svítím, oznámili mi že jsem černým odběratelem a dostanu pokutu.
Nevím že by mohlo být takové připojení považováno za černý odběr, protože energii odebírám přes jeho elektroměr, ani se z energetiky nezajímali o moji připomínku že jsem napojen k sousedovi.
Je takový postup od ČEZu správný?
A jak jim doložit či vysvětlit situaci?
Štefan Beláň:
TO: Jirutka
Je to naprostý nesmysl a pravděpodobně "kanada" od přátel. Nic si z toho nedělejte a nevšímejte si jich. ;D
Černý odběr je jasně definovaný zákonem. Pokud chce dodavatel uplatnit škodu (černý odběr) musí být vše řádně vyšetřeno a musí být sepsaný protokol o události. (norm)
PS: Co myslíte tím oznámili? Je to písemně?
Jirka Jirutka:
(poklona) , pokud je to definováno, budou mít zřejmě problém mi takovou věc dokazovat.
Jaroslav Molák:
A trošku jiný pohled - jiný kraj jiný mrav.
Jistě známé, aproto: jedna věc je poskytnout přístup k měřené elektřině na dobu nezbytně nutnou krátkodobě a druhá ve Vašem případě.
Jinak se tuším postupuje při porušení energetického zákona a prováděcích vyhlášek. A tady by jste narazil.
Pojmy licence, podnikání, prodej a obchod, ale i lichva, dále bezpečnost, Smlouva o dběru mezi distributorem a Vaším sousedem (cena a daně) a další v tomto hrají roli.
Kdybych se do toho musel vložit jako poškozený a toho je potřebné hledat, tak by jste se mnou měl potíže.
Proto vám doporučuji neobcházet předpisy.
Radek Červený:
Nevím jak u ČEZu, ale E.On měl v podmínkách, že dodaná energie bude využívána pro plnění potřeb zákazníka a členů jeho domácnosti.
Toto by mohl být důvod k vypovězení smlouvy ze strany dodavatele.
Nemluvě o tom, že soused se svojí činností dopouští obchodování s elektřinou, a na tuto činnost musí mít licenci vydanou Ministerstvem průmyslu a obchodu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana