Věřili byste tomu, že možnost jak ušetřit je si sbastlit elektriku sám?
Jan Franěk:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 11.06.2015, 12:24
. A samozřejmě ať nese za své činy plnou odpovědnost.
To je důležité. (norm)
Tedy že někdo nevěděl, ho prostě neomlouvá. Pokud neví, má si sjednat někoho, kdo ví a umí. Až začnou u soudů padat pořádné tresty za podobná zvěrstva a opomenutí, především finanční, s tím, že se do toho neměli bez oprávnění a tedy znalostí pouštět, začne se to pomalu měnit. Do té doby můžeme jen přihlížet a modlit se.
Jaroslav Hasala:
Citace: Pavel Horský 11.06.2015, 11:06
Nedávno jsem slyšel od kolegy hlášku, že v Německu nemá možnost běžný smrtelník, laik, koupit cokoli od elektromateriá lu. Pokud se tam vypraví za prací český živnostník a něco zapomene doma, má velikou smůlu.
Důvod?
Údajné potlačení melouchářů.
Pokud pak řekne melouchář kámošovi, živnostníkovi o nějaký materiál, je pak již na jejich osobní domluvě.
To se mi líbí, nevím však, zda je to uplně pravda.
Určitě ne. Podobně jako u nás, jsou i v Německu (a v Rakousku) různé BAU - markety, kde se dá dá kromě jiné koupit i elektroinstala ční materiál. Sortimentově i cenově je to podobné jako u nás.
Jiné je to ve velkoobchodech, tam mohou opravdu nakupovat pouze "firmy".
Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský 11.06.2015, 11:45
Jestli má svoboda spočívat v tom, že si mohu koupit součástku vyhrazeného technického zařízení a sám si ji instalovat a tím způsobovat ohrožení druhých osob, pak je ta definice nějaká nedotažená.
No jo, ale pak by vznikaly ještě definice na koupi benzínu a třeba i ředidla. Pak by se příšlo na to, že i sirky, nůž, zapalovač je nebezpečný. A možná by se dospělo tak daleko, že i cigarety jsou droga.
Ale pokud si dobře vzpomínám, byl tu jeden návrh, že by nákupy elektroinstala čního materiálu spotřebitelům schvalovaly místní cechy ...
(zle)
ACEOF ACES:
Jsou okolnosti, kdy je strach na místě a může zabránit neštěstí, ale běda lidem kterým strach vládne.
Batik:
myslím si že pokud se něco udělá podle předpisu tak je úplně jedno jestli to dělá člověk s orazítkovaným papírem nebo někdo kdo tomu rozumí ale nemá papír, pak je stejně všechno na revizorovi aby skontroloval zda je vše v pořádku a je možno připojit, kdysi sem chodil s kámošem elektrikářem co má orazítkovaný papír jako pomocník a ten mi řekl tohle takhle toto sem a nikdy tady, protože ono a todle atd pak to po mě všechno prošel zjistil že je vše tak jak mi řekl že to mám udělat tudíž v pořádku, přišel revizor skontroloval orazítkoval papír a bylo
no a prodej elektromateriá lu kdyby se zakázal obyčejným lidem tak ti by bastlili ještě hůř a nebezpečněji například s vyřazených součástí nalezených na smetišti či v kovošrotě, tomu se nedá zabránit, napřiklad teď kdo má doma jištění pojistkamu tak kdyby nemohl koupit nové tak by je co? no rval by místo pojistek šrouby hřebíky a podobné vodivé předměty a nebo místo acidurky by se udělal krutispoj na hliníkovém kabelu který se někde vyřadil protože měl spuchřelou izolaci a dotyčný kutil by ho jako velkou cenost dotáhl z kovošrotu, a nebo kdyby se na lampičce na nočním stolku ulomila vidlice tak co by kutil bez možnosti zakoupení vidlice šroubovací udělal, no oholil by dráty trochu delší a vrazil by je do zásuvky a zajistil dvěma sirkami v tom lepším připadě ale jelikož jsou sirky tenké tak by to bylo lepší dát tam hřebíky, néjlépe stovky ty mají patřičný průměr, tak takhle teda ne, stím nesouhlasím, a ještě takový dodatek, i ten kdo má orazítkovaný papír kde se stvrzuje odborná kvalifikace s desatero paragrafy může být hovado a dobytek
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana