Kolik 400V (16A) zásuvek je možné zapojit na jeden 3f jistič a jaký kabel k tomu musí být?
Jaroslav Hasala:
To Draštík:
Pravidelné revize RD ani jeho nebytových částí nikdo neprovádí, aspoň jsem se s tím nesetkal.
Jedině snad jen společné prostory bytových domů.
Štefan Beláň:
To: HasalaV dnešní době, kdy majitelem bytového domu je Sdružení vlastníků nebo Sdružení vlastníků BJ, se běžně již provádí i revize bytů. Je to vyvoláno ochranou společného vlastnictví. Žádný jednatel sdružení či správce nemovitosti si nevezme na triko odpovědnost za neprovedení revize. Společné prostory se prováděly od nepaměti v souladu s ČSN 33 1500.
Pavel Draštík:
Pane Beláň souhlasím s vámi. Už jsem poznal i několik majitelů RD, kteří si nechali udělat pravidelnou revizi ve svém rodinném domu.
Václav Korelus:
Můj osobní názor na základní otázku " Kolik zásuvek mohu připojit na jeden jistič 3f 16A " zodpověděl nejlépe p. Slávek Blaha. Řídil se heslem " Na blbou otázku, blbá odpověď ". Tím nechci p. Slávka Blahu urazit, ale dávám mu plně za pravdu. Jak jsem tak četl další reakce na tuto otázku, tak mi to vyznělo tak, že mi elektrotechnic i a revizní technici hledáme nějaké kličky a obezličky, aby jsme uspokojily zákazníky, kteří si udělají tzv. "udělátory" a revizní technici najdou nějakou díru v normě, aby toto posvětily. Pokud tuto díru nenajdem, tak se odvoláváme na to, že jsou špatné normy a normotvůrci by měli atd... Proč my, elektrotechnic i, kteří se považujeme (právem) za jedno znejsložitější ch a nejhůř placených řemesel, se pořád snažíme někomu pomoct tak, aby ho to moc nestálo a my jsme šli domů " s prázdnou kapsou". Zkuste si do bytu pustit zedníka, instalatéra, nebo pokrývače. každý vám okamžitě řekne " toto se musí zbourat, toto se musí vyhodit, protože se voda jinak již nedělá, střecha se musí udělat nová atd. Bez zdůvodnění norem a nikdo nehledá nějaké kompromisy jako my elektrotechnic i. Nakonec vám zazpívají určitou cifru a každý ji z vykulenýma očima vyplatíme " na dřevo ". Proč my elektrotechnic i nepostupujeme taky takto. Proč nepřijdeme do 50 let starého domku a neřekneme " to se musí celé předělat". Proč vymýšlet nějaké redukce atd. (Já je osobně vymýšlým také).
Proč naopak neblahořečíme normotvůrcům, kteří formou závazných i nezávazných předpisů nám defakto přináší " kšefty". Zkuste někdo na toto téma otevřít diskusi.
Jaroslav Hasala:
To Korelus:
Kromě jiné je to taky o tom, že majitele RD nebo bytu v podstatě nemusí nějaké ČSN zajímat, protože není povinen provádět pravidelné revize.
Pokud jsou s elektroinstala cí problémy, majitel se obvykle nechá přesvědčit k celkové rekonstrukci elektroinstala ce. Pokud ovšem problémy nemá, většinou se přesvědčit nenechá - "funguje to bez problémů třicet let, tak proč je to najednou špatně?" To, že instalace nesplňuje požadavky ČSN většinou nikoho nějak zvlášť netrápí, většina lidí chápe ČSN jako prostředek zbytečné buzerace.
Další věcí je to, že se většina lidí snaží o to, aby je vaše případná práce stála pokud možno co nejméně peněz.
Často lidé při rekonstrukcích i novostavbách utrácejí nesmyslné částky za různé stavební prvky (typicky např. obklady), zatímco na elektrice se snaží šetřit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana