Kdy je vhodné vyměnit proudový chránič za nový?
Štefan Beláň:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 20.07.2008, 11:25
... Impedance 2Ohm na zásuvce mě nechává v klidu. Vyhovuje jak jištění 16A/C ....
TP: Svejkovský
Pokud jste se nespletl, tak jste si pěkně zavařil. (zle)
Já impedanci 2 ohmy, na obvodu jištěném C/1x16A, pokládám z hlediska ochrany při poruše (ochrana neživé části) za závadu ohrožující bezpečnost. (!) (norm)
Jirka Š. Svejkovský:
Dobrá, nepřečetl jsem si to po sobě ... 10A/B. Už je to správně?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Baloun Miloslav 20.07.2008, 10:52
...při zjištění přechodového odporu na kontaktech chrániče v hodnotě cca 1Ω jde jednoznačně o vadný chránič....
Souhlasím s Vámi, ale pouze v případě, že je tento přechodový odpor změřen MP na měření malého odporu. Usuzovat z hodnot smyčky naměřených za chráničem je totéž co měřit rákoskou. Zkuste si v dané el.instalaci případný chránič proklemovat a měřit smyčku plným proudem. Tyto hodnoty by pak byly směrodatné.
Jiří Schwarz:
Dovolil bych si přidat pár informací a upřesnění:
- jeden "překlep" - chránič je 40A/0,03A,
- popisovaný proudový chránič je pro "většinu" okruhů okruhového rozvaděče pro přízemí rodinného domku.
- EUROTEST umí "moc", v režimu měření proudových chráničů má mj. funkci RCD Uc, kde by měl změřit impedanci smyčky za chráničem, bez vybavení chrániče
- pokud při tomto měření vzniknou nějaké pochybnosti o naměřené hodnotě, něco napoví pokud se změří impedance sítě mezi L a N. To se dá za chráničem, u EUROTESTU se propojí modrá a zelená "sonda" nebo se použije adaptér Tip1. Samozřejmě je pak třeba ověřit spojitost vodiče PE
Měření a kontrola inpedance v instalacích s proudovým chráníčem - obecně to tady asi nevyřešíme, setkal jsem se s tolika názory, od takových, že za chráničem to je nesmysl kontrolovat, protože to chrání "chránič" až po takové, že jestliže je to síť TN, je tam jako základní ochrana samočinné odpojení od zdroje s využitím jistícího prvku, tak se to kontrolovat musí, setkal jsem se i s argumenty, že se to musí měřit, protože proudový chránič může selhat,...
Jiří Sedlmajer:
To: Jiří Schwarz
Dle ČSN 33 2000-6, poz. N1 - není nutno měřit impedanci za chráničem,pouze před chráničem!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana