Jaký velký jistič mám použít pro 3f motorovou zásuvku?
Milan Karvánek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 16.07.2008, 08:13
To bych se ohradil. Viděl jste někdy následky zkratu například v rozvaděči, kdy špatně provedené jištění tento zkrat nevyplo? Já ano. Naposled to byla žárovka 230V/60W v rozvodnici na sekundáru trafostanice. Bez jakéhokoliv odjištění drátem 1,5mm2 Cu přímo na starý Deion tuším 500A. Po zkratu tato žárovka vyrobila do rozvaděče díru (i do betonu za rozvodnicí), zničila všechny okolní přístroje a rozmetala zbytky po místnosti. Jestli to Deion vypnul nebo ne, nedalo se zjistit. Nacházel se všude kolem. Jó, kdyby tak byla správně odjištěna a tak chráněna před účinky zkratových proudů ...
Je třeba tu větu dočíst až dokonce i za smajlíkem, právě tam píšu, že je potřeba správně dimenzovat jištění toho vedení.
Jinými slovy jsem ve svém příspěvku chtěl říct, že jedna věc je správně jistit vedení se zásuvkou (v rozvaděči) a druhá věc je potom jištění samotného připojovaného stroje.
Lubomír Jindra:
Citace: kedara 15.07.2008, 21:53
Ano,jistič chrání vedení,ale i spotřebič proti zkratu a nadproudu.
Můžete samozřejmě jistit celý obvod na míru cirkulárce, ale zbytečně tím přijdete o možnost připojit silnější spotřebič - je to nestandartní a svému zákazníkovi bych doporučil jiné řešení:
1. Vedení a zásuvku jistit maximálním možným jističem stanoveným viz. vyčerpávající pan Beláň.
2. Cirkulárka by měla mít svůj proudový spouštěč, seřízený na jmenovitý proud motoru.
Pokud budete dimenzovat jistič podle cirkulárky, opravdu ale opravdu ;) vám to nebude chránit jiný menší spotřebič proti nadproudu a ten vám klidně shoří. Fakt! :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana