Lze připojit 1f troubu na 3f rozvod?
Franc D:
Jak připojit troubu.
Její příkon je 3,4kW(Max) a je s jednofázovou šňůrou L+N+PE.
Tu lze připojit do blízké zásuvky ale ta na to není určena.
Tedy, zatížím celý okruh.
Je zde ještě možnost 3f rozvodu 400V pro elektro sporák, ale v současné době nevyužitý (deska je plynová).
Otázka zní, je možné troubu připojit na nějakou z fází (asi 2 nebo 3 - to nevím jak zjistím, nevím zda sedí barvy drátů fází), a na "nulu" dát spojený PE+N?
Přeci jen je to samostatný rozvod a tak odpadí dost problémů.
Např. s grilem, varnou konví, ...
Jo a otázka je proto, že jinde je třídrátový rozvod.
Jan Franěk:
Pozvěte si elektrikáře.
Jinak to musí být provedeno následovně.
Předpokládám, že máte v krabici čtyři dráty. Tři fáze a PEN.Elektrikář zapojí L na kteroukoliv fázi a N a PE spojte ke žlutozelenému PEN.Pozor na dotýkání AL a Cu
Pokud na konci máte vidlici, tak si nechte na kabici pro sporák přidělat zásuvku od elektrikáře.
Franc D:
já si myslel, že by to tak bylo, jen nerozumím tomu pozor na dotyl Al a Cu... Což se mě asi netýká protože mám rozvody v mědi. Myslel jsem na to, že je to pak klasicky "dvoudrátový" rozvod a že by nebylo od věci tam dát proudový chránič a pak do chrániče dva dráty, z něho pěkně tři, nechci přece nikoho zmrzačit!
to by šlo, bylo by to dobré?
(z 3f udělat 1f na dvou kabelech (L+PE) + proudový chránič + trouba na třech kabelech (L+N+PE) )
?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Franc D 04.07.2008, 11:42
jen nerozumím tomu pozor na dotyl Al a Cu...
Hliník a měď se nemají příliš v lásce. Při dotyku mezi nimi vzniká malinké napětí (mikročlánek - vlastně taková pidibaterie). Pak vlivem tohoto mikročlánku a trvale protékajícího malého proudu začne spoj silně korodovat. Za pár týdnů by bylo po spoji.
Jan Franěk:
Ten proudový chránič by byl sice prýma, ale pokud se přeruší PEN, který v tomto rozvodu také namáhán, tak vám ani chránič nepomůže. To je bolest rozvodů s PEN (pracovní i ochranný vodič v jednom) V novém rozvodu jsou rozděleny na PE a N a tím se bezpečnost mnohonásobně zvyšuje.Pokud by tam bylo ještě pospojení nebo přizemnění , tak to bude super.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana