Můžete se mi vyjádřit k mému plánovanému zatížení obvodů?
Maros Macik:
Mam nasledovne okruhy v kuchyni.
Samostatny okruh pre umyvacku (prudovy chranic), spolocny okruh vstavanej mikrovlnky a chladnicky (je nutny prudovy chranic? A mozu byt na spolocnom okruhu?), dalsi okruh pre male rucne spotrebice(je nutny prudovy chranic?), samostatny okruh pre lektricku ruru a 3f okruh pre el. varnu dosku. Mozete sa vyjadrit k tomuto rozlozeniu?
Miroš Jan:
Nepíšete jek stará je ta elektroinstala ce, ale v Čechách platí ČSN 33 2000-4-41, ed. 2., srpen 2007, zásuvkové okruhy přístupné laické veřejnosti, ochrana automatickým odpojením od zdroje, a proudový chránič s Idn = 30mA.
Takže já razím zásadu, že všechny zásuvky v domě a nebo v bytě, jistič a chránič, nebo chráničojistič . (norm)
Těm kteří radí že na lednice proudový chránič ne, říkám, že na prvním místě je bezepčnost zařízení.
Toto vše by měl obsahovat projekt. Pokud není, není co dodat. (zle)
Jan Franěk:
Počet okruhů je určitě dostačující. Mikrovlnka může být na společném okruhu s mikrovlnkou, ale doporučoval bych to oddělit a to z důvodu padání chrániče, pokud by na okruhu byl.
Jestli jsem správně pochopil jedná se o novou elektroinstala ci. Nevím jak na Slovensku, ale v Česku musí všechny zásuvky do 32A být už přez chránič. Vyjímku tvoří právě zásuvky pro mrazák, ledinici a místa kde může dojít k hmotným škodám při výpadku napětí.(třeba servr).
Roman Zezula:
Laicky přístupné zásuvky opatřené proudovým chráničem je jasné, ale doposud mi nikdo s určitostí nevyložil normu, zda musí být samostatný pro každý okruch. Co se tíče rozměrů rozvodnic a financí je v tom dost rozdíl
Miroš Jan:
TO : Zezula.
Proudový chránič na samostatné okruhy, samozřejmně být nemusí. Může být jeden třífázový chránič na několik okruhů. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana