Co znamená označení transformátoru "Bezp. rad B"?

<< < (2/3) > >>

Daniel Reiský:

TO Svejkovský :  Bezpečnostní transformátor je takový, který odpovídá normě ČSN EN 61558-2-6. takže těžko to bude trafo 230/230V, že? Oddělovací transformátor zase odpovídá ČSN EN 61558-2-4.

A co říkáte na bláboly typu : Má galvanicky oddělená vinutí. To je snad pro odborníka Vašeho kalibru samozřejmá znalost, ne?
A o oddělovacím trafu jste psal pokud se nemýlím Vy a ne já. Rovněž jsem nenapsal že trafo 230/230V je bezpečnostní. Měl by jste se možná odrhnout od norem a podívat se na nějaké trafo z blízka, ať vidíte jak vypadá. Paní těžko pozná, jestli to co má před sebou odpovídá ČSN nebo ne, že? Notabene, když tam není žádné jiné značení. A psal jsem, že se u dětských hraček používají trafa bezpečnostního typu, ne to, co má paní na stole, ale někdo si to nedomyslí.
Rovněž "blábol" typu : měla by tam být tato, nebo jiná značka je na dotaz typu, nic jiného tam není dost zavádějící.
Jó, to je tak, když si někdo dovolí kritizovat "odborníka".

Jirka Š. Svejkovský:
Galvanicky oddělená vinutí (na rozdíl od autotransformá toru) samozřejmě má.
Že je trafo oddělovací, neznamená nutně převod 230/230V. Klidně může být 230/400V nebo 230V/24V a pořád může být oddělovací.
Výrobce určí, zda transformátor odpovídá požadavkům té které normy. U transformátorů se číslo normy uvádí na štítku, popřípadě doplní značkou. Směrodatný je štítek, ne vaše dohady. Pokud na trafu nic není, je určitá opatrnost na místě, fotka trafa by napověděla víc.
Rozměry trafa (jádra) mají vliv na přenesený výkon, ten je vyznačený na štítku. Měřit proto nemám moc smysl.

Daniel Reiský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  01.07.2008, 15:53

Že je trafo oddělovací, neznamená nutně převod 230/230V. Klidně může být 230/400V nebo 230V/24V a pořád může být oddělovací.

Nehodlám s Vámi dikutovat o odborných věcech, ale domnívám se, že nemusíte mít vždy pravdu. V našich podmínkách se oddělovací trafa používají především 230/230V viz. např. výrobce Diametral a pod.  Samozřejmě to není nutností. V tomto směru jsem opravdu ulétl, ale ohánět se všude jen normami není asi taky to pravé ořechové.
Někdy mi to připadá, že když něco napíše pro vás "amatér",  musíte ho hned setřít a potvrdit si, jaký jste odborník. Vaše volba.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Daniel Reiský  01.07.2008, 17:24

Nehodlám s Vámi dikutovat o odborných věcech, ale domnívám se, že nemusíte mít vždy pravdu. V našich podmínkách se oddělovací trafa používají především 230/230V viz. např. výrobce Diametral a pod.  Samozřejmě to není nutností. V tomto směru jsem opravdu ulétl, ale ohánět se všude jen normami není asi taky to pravé ořechové.
Někdy mi to připadá, že když něco napíše pro vás "amatér",  musíte ho hned setřít a potvrdit si, jaký jste odborník. Vaše volba.

Zde jste na odborném fóru. Neočekávejte, že se zde někdo bude ohánět něčím jiným, než normami. Sekci pro laiky nevyjímaje.
Samozřejmě, pokud "amatér" odpoví tak, že nebude tazatele mást, je mi to šumafuk. Pokud si nejsem jist odpovědí, neodpovídám (myslím tím i sebe).

Marek Zeman:
Dovolím si malé odbočení od tématu, které se týká použití dotazovaného transformátoru .

Citace

O zvýšeném napětí vím, je toho i využito, protože trafo napájí 24V stabilizátor.

28V je jmenovité střídavé napětí, po vyfiltrování stoupne na velikost amplitudy, při malém odběru bude výstupní napětí transformátoru vyšší než 28V AC (navíc další zvýšení napětí vlivem napájecího napětí 230V). Napětí na filtračním elektrolytické m kondenzátoru = 28x1,41x230/220=41,3V při jmenovitém zatížení (předpokládám ale, že trafo bude mít rezervu),  v reálu bude ještě větší, je třeba počítat s možným vyšším napětím sítě. Běžně používané integrované stabilizátory (řada 7824) mají max. vstupní napětí 40V. To je třeba mít na paměti při návrhu konstrukce stabilizátoru. Možná to píšu zbytečně, ale zaujala mně citovaná věta o využití vyššího napětí, pro stabilizaci 24V DC by stačilo napětí cca 22V AC, záleží na zvlnění napětí před stabilizátorem . U vyššího napětí můžete mít větší zvlnění (menší filrační kondenzátor),  ale musí ho snášet stabilizátor.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana