Co znamená označení transformátoru "Bezp. rad B"?
L. Vaněk:
V dotazu bylo uvedeno, že se jedná o starý transformátor. Z toho vyvozuji, že se může jednat o transformátor určený pro napájení nějakého elektronického přístroje, čemuž i odpovídá výrobce ZPA Dubnica. Pak by to byl transformátor vyrobený podle již neplatné normy ČSN 35 1325. Mám tuto normu z roku 1970 a v ní je uvedeno
Rozdělení
čl. 33
b) z hlediska bezpečnosti na transf. řady:
A - obyčejné
B - s izolační přehradou a prostorově odděleným vinutím (viz čl. 74)
C - se zesílenou izolací
D - pro přístroje s ochranným vodičem.
V čl. 74 jsou pak požadavky na provedení, z čehož asi nejzajímavější pro tazatelku bude elektrická odolnost, která je posána takto:
El. odolnost mezi obvody vstupními a výstupními a obvody, které jsou spojeny s vnějšími přípojnými místy, jakož i obvody vstupními a částmi vodivě spojenými s přístupnými kovovými částmi, musí být aspoň 2500 V.
Daniel Reiský:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 01.07.2008, 17:48
Zde jste na odborném fóru. Neočekávejte, že se zde někdo bude ohánět něčím jiným, než normami. Sekci pro laiky nevyjímaje.
Samozřejmě, pokud "amatér" odpoví tak, že nebude tazatele mást, je mi to šumafuk. Pokud si nejsem jist odpovědí, neodpovídám (myslím tím i sebe).
Toto fórum je podle mne z odborného hlediska velmi kvalitní a rady poskytované Vámi jsou bezesporu odborné. Jen nemusíte ohrnovat nad všemi ostatními nos. Promiňte pokud se mýlím, ale někdy mi to tak připadá. Jinak se těším na další Vaše příspěvky. End
Saša Svobodová:
Hezké odpoledne,
moc všem (poklona) za odpovědi. Dneska jsem si dodala odvahy, vzala "megr" a zkusila trafo na 2500V vinutími proti sobě i proti kostře. V pořádku vyhovělo.
(poklona) zvláště p. Vaňkovi, moje trafo přesně odpovídá popisu jím uvedeném :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana