Je proudovy chranic zakladni ochranou pred nebezpecnym dotykem nezivych casti?

<< < (8/13) > >>

Petr Doležal:
Přesně, stručně a výstižně řečeno.Mám jen obavy, zda ty různé požáry uváděné v médiích s poznámkou, že příčinou byla vadná instalace, byly způsobeny  špatnou volbou jističe a spolehlo se na instalaci chrániče, který ovšem nechytá přetížení, o zkratu L-N ani nemluvě.Omlouvám se za odbočení od tématu ochrany před úrazem elektrickým proudem ke chránění elzařízení obecně, ale případů je tolik, že mi to nedá.

F. Kuda:
U přezkoušení RT se vyžaduje jako správná odpověď, že pr.chránič je pouze doplňkovou ochranou (v souladu s ČSN EN 332000 4-41). Takže toto je správná odpověď. Je to logické- můžete si seknout např. prodlužovák na sekačce tak nešikovně, že porušíte izolaci jen krajního a středního vodiče- v tom případě pr.chránič nevybaví.

Štefan Beláň:
To co uvádíte pane Kuda platí pro živé části. Dotaz je na ochranu neživých částí. Přečtěte si všechny příspěvky a také Vámi uvedenou normu a budete mít (snad?) jasno. 

Jiří Fuksa:
To: Jiří Špelec
Uvědomujete si, že jste druhou větou prvního odstavce Vašeho posledního příspěvku popřel ochranu neživých částí samočinným odpojením s odpojujícím prvkem jističem?

A aby diskuze byla ještě složitější, dovolím si tvrdit, že s proudovým chráničem lze zajistit
- základní ochranu neživých částí, kde proudový chránič je ve funkci odpojovacího prvku (ochrana somočinným odpojením)
- doplňkovou ochranu živých částí, pokud je Ir proudového chrániče do 30 mA
- ochranu zvýšenou, pokud je v kombinaci s jinou základní ochranou a pokud je Ir proudového chrániče do 30 mA.

Paradoxně jeden nainstalovaný proudový chránič do Ir 30mA zajišťuje tři druhy ochran.

Vladimír Konečný:
 Proudový chránič se prakticky vždy instaluje jako doplněk ochrany samočiným
 odpojením od zdroje. Nelze ji použít samostatně, ale ve spojení s jinou
ochranou,zemnění,TNS a podobně.Proto je to ochrana doplňková.
Dřívější instalace proudových chráničů před hlavním jističem nebyla výsada
 vesnic,jak jsem zde někde četl,ale požadavkem RZ proto,že chránič nemá
zkratovou spoušť,ani bimetal proti přetížení.Chrá niči musí být předřazený
jistící  prvek proti zkratu.Výrobce většinou udává hodnotu pojistky. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana