Je proudovy chranic zakladni ochranou pred nebezpecnym dotykem nezivych casti?

<< < (7/13) > >>

Pavel Tesař:
TO: Belan
To už mne nutí odpovědět, když někdo, minimálně vyučeny, tvrdí, že proudový chránič lze použít jako základní ochranu samočinným odpojením. Čtěte ČSN- tam to vše je !

Jiří Špelec:
To Pavel Tesař:
Vaši poznámku o "minimálně vyučeném" jsem nepochopil, respektive se dá vykládat různě.  O tom, zda lze proudový chránič použít za ochranu základní, se zde již psalo mnohokrát.
Bohužel váš příspěvek je "suché klišé". Máte pravdu v tom, že ČSN o tom vypovídá. Když jste již nenapsal která, že ta ČSN to vlastně je, tak pak já doplním letošní silvestrovskou hádanku o informaci, že pohledem jedné normy se FI považuje za základní a pohledem jiné pouze za doplňkovou. Myslím, že zde nemusím kopírovat text, který na tomto portálu již několikrát uvedlo několik autorit!
Dodatek: platí to pro žáky, vyučené i vysokoškoláky :-)

Pavel Tesař:
Nezlobte se, ale opravdu si myslíte, že proudový chránič bez nadproudové ochrany muže samostatně sloužit jako základní ochrana ?

Jan Alin:
Zkuste se zeptat jinak:
Může proudový chránič bez nadproudové ochrany být jako součást základní ochrany?
Ano může. Například v případě že je impedance smyčky moc vysoká na to aby předřazené jištění vypnulo v dostatečně krátkém čase. Pak použitím chrániče dosáhnete ochrany základní, nikoliv zvýšené.

Původní otázka je totiž položena tak že na ní není jednoznačná odpověď protože chránič lze použít několika způsoby a z různých důvodů. Odpovědí proto může být víc a všechny jsou správné, ovšem stejně jako otázka neúplné :-).

Jiří Špelec:
Tak tedy bych to shrnul.
Jistič ochrání vedení a přístroj před nadproudem, zkratem. Tedy při zvýšeném průchodu přívodu proudu zajistí odpojení. Jistič nevybaví v případě dotyku osoby na živou část, či neživou část v poruše.-----
Proudový chránič ochrání před průchodem stejného nebo vyššího než vypínacího proudu konkrétního chrániče jinou cestou než je plánováno.  Chránič nevybaví (pokud to není kombinace chráničojistič) při nadproudu.
-------
Tedy já bych považoval chránič určitě za základní ochranu pře dotykem neživých částí.  Tedy je zde řeč o ochraně osob, snad ne?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana