Pro připojení plachetnice k elektrické síti je potřeba mimo jiné na plachetnici namontovat vhodnou přívodku. U nás dostupné třípolové (modré) přívodky se na plachetnice moc nehodí pro jejich průmyslový vzhled.
Objednal jsem proto u výrobce plachetnice (Polsko) originál přívodku kterou oni používají do sériové výroby, v případě že si někdo objedná plachetnici s již namontovanou přívodkou a příslušným rozvodem (k nabíječce aku a k zásuvce uvnitř).
Polský výrobce plachetnic poslal sestavu přívodky a rovněž protikusu vyrobeného italskou firmou Osculati. Trošku mě ale zarazilo následující:
- na přívodce je nalepena samolepka s údaji 220 V/30 A
(myslel jsem že se v EU toto napětí už několik let nepoužívá tak nevím)
- na přívodce není žádné další označení ani značka kromě krytí IP 56, to znamená není tam CE, žádná značka zkušebny prostě nic dalšího viz foto
- na protikusu přívodky není vůbec nic, to znamená ani jmenovité napětí a proud, natož nějaké značky
Trochu mě to znějistělo, tak jsem napsal jak výrobci plachetnic do Polska kteří tyto přívodky používají pro sériovou výrobu lodí které exportují do EU tak i výrobci do Itálie.
Z Polska mě přišla odpověď že to prověří ale že je bez problémů montují už 4 roky.
Italský výrobce přívodek mě poslal odpověď že požadavky pro toto specifické použití na lodi upravuje norma ISO 13297 kde je pro toto použití nejdůležitější aby přívodka měla krytí IP 56.
Přiložila certifikát kde byla tato sestava zkoušena na IP 56 v Itálii (kupodivu v certifikátu zmiňují 230 V/32 A a ne 220 V uvedených na přívodce).
Domnívám se že to že přívodka splňuje stupeň krytí IP 56 není dostatečná podmínka ale pouze dodatečná podmínka daná normou ISO 13297 a nijak to neřeší zda zásuvka splňuje ostatní požadavky na bezpečnost.
Co přesně by jste požadovali po výrobci respktive dodavateli a jak byste argumentovali v tomto případě aby bylo zaručeno že pokud se tato přívodka namontuje na loď bude vyhovovat pro revizi?

.