Lze instaloval ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví přepětí?

<< < (5/6) > >>

Rozmahel Vladimír:
Měli jste všichni po bouřce výpadek proudu nebo jelo vše dále? Ono to poškození všeho v okolí by mohlo způsobit přerušení PEN v síti nn. Napájecí síť je v zemi nebo nadzemní vedení?

Jura Krikl:
Zajimal by mne verdikt RT. Dle meho nazoru problem s chraničem děla něco, co v te kalamitě odešlo a zatim je připojene na siti. Třeba i svitidlo. Proražena tlumivka a pod.
Pokud jde o ten přivodni kabel, zda se mi, jako by přepětí vlitlo než ze strany sitě spíše do sitě. Jako by se naidukovalo někde do vedení v domě a pak hledalo cestu do země. pokud sousedi maji jen škody na spotřebičích a na vedení nic.
Chtělo by to i prověřit trasy vedení, případne vzalenosti od kovovych konstrukcích a podobne skryte věci. 
Pokud se instaluje ochrana dle schematek vyrobcu (moc pěkne domečky maji namalovane) a přepětí do domu "vlitne" z nějakýho napaječe pod střechou (třeba) tak defacto vpadlo do zad a přepětovka v elektroměraku ani nepozna, že se něco děje.
Na nepřitele je nutno čihat na všech cestach, nikoliv jen ve směru, odkud je vidět dým :-D

Kamil Novák:
Citace: Roman Pavlík  09.06.2008, 15:45

Samozřejmě mám v plánu instalovat ochrany typu 1 a 2 a UPS.

Já bych si před konečným rozhodnutím nechal vysvětlit výhody a nevýhody při použítí samostatných ochran typu 1 a 2 oproti kombinovaným přístrojům 1+2.  ;)

Roman Pavlík:
Citace: Rozmahel Vladimír  09.06.2008, 19:12

Měli jste všichni po bouřce výpadek proudu nebo jelo vše dále? Ono to poškození všeho v okolí by mohlo způsobit přerušení PEN v síti nn. Napájecí síť je v zemi nebo nadzemní vedení?

Výpadek proudu jsme po bouřce měli všichni - tedy skoro celá ulice. Prvních pět domů od vodárny dolů má poškozené spotřebiče, z laického pohledu se zdá, že rozsah škod s délkou od vodárny klesá. Pracovníci vodáren se mi dnes přiznali, že téměř při každé bouřce jim vypadne jistič. Podle mého laického nározu jsou v těžkém podezření, pokusím se je přemluvit, aby si alespoň nechali udělat revizi bleskosvodu. Vedení je v zemi.

Roman Pavlík:
Přidávám poznatky z dnešního dne:

a) v zahradě našeho domu je bazén, solární panely na střeše jej ohřívají. Řídící jednotka bazénu má v solárech čidlo teploty, druhé má v bazénu. Podle rozdílu teplot řídí čerpadlo (krom jiného). Samozřejmě byla po smrti. Výrobce při servisu konstatoval, že jednotka krom přepětí ze sítě dostala i ránu od čidla na střeše. Mimochodem čidlo bylo také proražené. Po opravě a zapojení jsem s hrůzou zjistil, že je poškozené i čidlo v bazéně.

b) dům má instalovánu EZS Paradox, krom obvyklých IR detektorů v místnostech má budova i šest digitálních detektorů na plášti (ještě před dokončením nám zloději otrhali měděné oplechování, tak proto). Dnes proběhla výměna hlavní desky EZS, která byla po smrti. Se zděšením jsem zjistil, že po smrti je i oněch šest digitálních detektorů na plášti budovy, čtyři detektory v místnostech pod střechou, dálkový příjmač a GSM brána. Poslední dvě zařízení zřejmě dostaly proudový náraz po datové sběrnici od EZS. Z toho soudím, že elektromagneti cké pole bylo mimořádné síly.

c) Desktopový počítač přežil (v době bouřky byl vypnutý),  nicméně data na disku jsou poškozena. Do teď jsem si myslel, že vymazání dat elektromagneti ckým polem je z říše historek z počítačového sálu z roku 1980, kdy jsme se museli na sál přezovat, přeslíkat a kouřit chodit ven....

Obávám se, že přepěťová ochrana mi v případech a) ani b) nepomůže. Případ a) vyřeší přes léto samotný výrobce. S jejich techniky jsem mluvil, řídící jednotku opravili gratis s tím, že na  účinné ochraně proti indukci proudu v čidle pracují a na konci léta ji budou mít na trhu. Případ b) je horší - nedovedu si představit, že by bylo možné vložit nějaký prvek do systému EZS paradox.

Uvědomuji si, že je třeba hlídat všechny cestičky, aby nepřítel nevpadl do zad, ale v případě b) nevím jak. Jo, a to proražení teplotního čidla v bazénu mi tedy na klidu rozhodně nepřidalo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana