Lze instaloval ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví přepětí?
Jaromír Suchý:
„ochrana domu před požárem“
Instalujte si kvalitní hromosvod! Přepěťová ochrana má jinou funkci.
„ochrana elektroinstala ce, ochrana spotřebičů a elektroniky“
Komplexní přepěťová ochrana! Nelze doporučit instalaci pouze přepěťové ochrany mezi N-PE. Připojení elektroniky přes UPS vám k ochraně před přepětím moc nepomůže. V moderních UPS je instalována pouze doplňková přepěťová ochrana ve formě varistoru. Bez instalace ochran typu 1 a 2, nejlépe kombinované v jednom přístroji se neobejdete.
„Ten poškozený přívodní kabel mi vadí nejvíc, bojím se, že to bude znamenat sekání“
K posouzení příčiny, proč byl kabel poškozen přepětím, byla by nutná místní prohlídka. Přes nulák tekl pravděpodobně součtový bleskový proud, a proto byl poškozen. Záleží na tom, kde je rozdělen PEN na N a PE, jaký má průřez, jak dlouhé je vedení z místa rozdělení k místu poškození, atd.
„Škody z pátku odhaduji na 40.000 - 50.000 Kč, za smysluplnou proto považuji investici kolem 20.000,- Kč.“
Pokud do toho nepočítáte instalaci hromosvodu, tak se do rozpočtu 20-25tis můžete vejít. Záleží na velikosti stavby a dalších aspektech.
„K těm značkám - taky se mi líbil moeller, SP-B+C/3, SPC-S-20/280/3 a něco k zásuvkám s elektronikou + UPS. Mohu moellera zařadit mezi profi řešení?“
Kvalita výrobků evropských výrobců je víceméně vyrovnaná, do toho samozřejmě počítám i naší firmu SALTEK. Je to jako s auty, někdo dá přednost ŠKODA OCTAVIA, někdo preferuje Mercedes, poslouží obě.
Návrh a instalaci přepěťových ochran byste měl svěřit odborníkům, zvlášť když váš dům stojí na kopci 8) a opodál je vodárna ??.
Pokud nám na naši podporu pošlete na vás kontakt, spojíse s Vámi místní odborník a pomůže vám. Pro objektivnost dodávám, že používá přepěťové ochrany všech kvlitních výrobců dostupných na českém trhu a bude jen na vás, koho si vyberete. :)
Jaromír Suchý:
Reakci ještě zaslouží tvrzení pana Michaela Holaně. Tvrdí totiž, že jeden z výrobců přepěťových ochran má
"energetickou " selektivitu, čili stahuje do země nejprve energii a pak teprve přepětí. Tím máte zaručeno, že vám energie blesku nebo přepětí nebude běhat po instalaci.
Tak o tom jsem ještě neslyšel. Budu muset znovu otevřít učebnice fyziky. Nic ve zlém, ale to opravdu není možné. Fyzikální principy platí stejné pro všechny i pro výrobce přepěťových ochran.
Pokud se chce dozvědět víc o tom, jak fungují přepěťové ochrany, přijďte na naše školení. Koná se každý týden!
Rozmahel Vladimír:
Naprosto s Vámi souhlasím, asi se jednalo o zkreslený názor.
(poklona) do Mosky, Vodky Nět? :D :D
Martin Kurka:
Vážený pane Pavlíku,
ozývám se, aby hlásek pana Hasaly nezapadl, jeho příspěvek má velmi racionální jádro.
Zdá se, že by kabel mohl být v pořádku a bleskový proud, který se snažil dostat všemi cestičkami do země by mohl provést neobjednané svařovací práce mezi N a PE kdekoliv ve Vašem domě. Takže v první řadě zkuste vypnout všechny jističe, dále ze zásuvek vytahejte všechny spotřebiče a zkuste nahodit ten nový chránič. Máte asi 50% šanci na úspěch a jestli máte dvoupólové jističe odepínající i N tak to procento může být i vyšší.
Pak postupně zapínejte a čekejte, kdo za to může - který jistič či spotřebič. Jestli za to bude moci kdokoliv, bude to jen a jen pro odborníka. Jestli za to bude moci jen jeden okruh či jedna fáze či jeden jistič, bude to bez zjevné újmy na přívodním kabelu a bude to někde v domě.
Stejně se divím, že firma co vyměňovala onen chránič tuhle jednoduchou zkoušku neudělala.
V každém případě vám revizní technik po proměření kabelu pomůže - bude-li kabel v jakž takž slušném izolačním stavu mimo izolaci N-PE - je možné, že by šel ten chránič přesunout až na konec kabelu - ale to silně závisí i na více konkrétních věcech - i na tom odkud jste.
Co se týče Vaší snahy o přepěťovou ochranu na vstupu do domu a dalších, není o čem pochybovat a nad čím váhat, ale když si to necháte naprojektovat, můžete docela ušetřit proti živelnému nasazení - přepěťové ochrany tvoří řetězec a jeden slabý článek řetězu způsobí přetržení řetězu celého a budete skoro tam, kde jste byl před tím, jen za dražší peníz.
Roman Pavlík:
,
pokusím se požadavky upřesnit:
> „ochrana domu před požárem“
> Instalujte si kvalitní hromosvod! Přepěťová ochrana má jinou funkci.
Myslel jsem tím ochrana proti požáru, který vznikne jako důsledek zdroje nějakého spotřebiče. Jako laik se domnívám, že bleskosvod mi při tom co se stalo, tedy proudový náraz v rozvodech elektro, těžko pomůže. Vzhledem k tomu, že poškozeny byly spotřebiče v domech v okruhu cca 300 metrů od nás, tak se domnívám, že sebelepší bleskosvod nijak nepomůže - jde o ochranu proti vysokému přepětí v elektrorozvode ch.
> „ochrana elektroinstala ce, ochrana spotřebičů a elektroniky“
> Komplexní přepěťová ochrana! Nelze doporučit instalaci pouze přepěťové ochrany mezi N-PE. Připojení elektroniky > přes UPS vám k ochraně před přepětím moc nepomůže. V moderních UPS je instalována pouze doplňková
> přepěťová ochrana ve formě varistoru. Bez instalace ochran typu 1 a 2, nejlépe kombinované v jednom
> přístroji se neobejdete.
Samozřejmě mám v plánu instalovat ochrany typu 1 a 2 a UPS.
> „Ten poškozený přívodní kabel mi vadí nejvíc, bojím se, že to bude znamenat sekání“
> K posouzení příčiny, proč byl kabel poškozen přepětím, byla by nutná místní prohlídka. Přes nulák tekl
> pravděpodobně součtový bleskový proud, a proto byl poškozen. Záleží na tom, kde je rozdělen PEN na N
> a PE, jaký má průřez, jak dlouhé je vedení z místa rozdělení k místu poškození, atd.
PEN je rozdělen ve sloupku s elektroměrem, vedení je dlouhé cce 20 metrů, průřez z hlavy nevím. Nechám to na revizákovi.
> „Škody z pátku odhaduji na 40.000 - 50.000 Kč, za smysluplnou proto považuji investici kolem 20.000,- Kč.“
> Pokud do toho nepočítáte instalaci hromosvodu, tak se do rozpočtu 20-25tis můžete vejít. Záleží na
> velikosti stavby a dalších aspektech.
Pokud tomu dobře rozumím, tak veliost stavby je zde výhodou (délka vedení). Jinak předpokládám instalaci přepěťové ochrany před elektroměr, pak do rozvodné krabice v domě a nakonec před zásuvky s elektronikou.
> „K těm značkám - taky se mi líbil moeller, SP-B+C/3, SPC-S-20/280/3 a něco k zásuvkám s elektronikou + UPS.
> Mohu moellera zařadit mezi profi řešení?“
> Kvalita výrobků evropských výrobců je víceméně vyrovnaná, do toho samozřejmě počítám i naší firmu SALTEK.
> Je to jako s auty, někdo dá přednost ŠKODA OCTAVIA, někdo preferuje Mercedes, poslouží obě.
Myslel jsem si to, to je dobrá zpráva.
> Návrh a instalaci přepěťových ochran byste měl svěřit odborníkům, zvlášť když váš dům stojí na kopci 8) a
> opodál je vodárna ??.
To samozřejmě učiním. Jsem naprostý laik, nemám žádné ambice fušovat vám do řemesla (a kroutím hlavou, když někdo fušuje do mého a pak se divý důsledkům).
> Pokud nám na naši podporu@saltek.cz pošlete na vás kontakt, spojíse s Vámi místní odborník a pomůže vám. Pro > objektivnost dodávám, že používá přepěťové ochrany všech kvlitních výrobců dostupných na českém trhu a
> bude jen na vás, koho si vyberete. :)
(poklona) za nabídku,
--
Roman Pavlik
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana