Co má větší odběr energie 12V nebo 230V?

(1/4) > >>

Johny_5:
Zajímalo by mě, když mám žárovku 35W na 12V (přes trafo) nebo tu samou přímo na 230V, tak u které je větší odběr?

Má nějak vliv to napětí, nebo je to stejné?
Když jsem použil "ohmův zákon",  tak mi vychází různý akorád proud, ale odběr je přece pořád stejný (tzn.35W) ...,  nebo se mýlím? ::)

Jiří Schwarz:
35W je 35W

Při menším napětí je vyšší proud, podle toho musí být dimenzované vodiče (u vámi uvedeného výkonu 35W bych si s tím nedělal starost)
Pokud přivedeme 230V na žárovku nebo napětí transformuje na 12V a pak přivedeme na žárovku 12V, není v tom zásadní rozdíl. Jednodušší je přímé připojení, nižší napětí se použije někde, kde by z větším mohl být problém s obhledem na bezpečnost před úrazem elektrickým proudem.
Účinnost transformátoru je podle výkonu, velikosti,... nad 90%,  nějaká ztráta tam je.

Obráceně je to horší, pokud se menší napětí převádí na větší, tam bývá účinnost nižší, i když nové měniče jsou výrazně lepší než před několika léty.

Hynek Čermák:
Nemýlíte se počítáte správně neboli P=U*I.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Johny_5  04.06.2008, 20:48

Zajímalo by mě, když mám žárovku 35W na 12V (přes trafo) nebo tu samou přímo na 230V, tak u které je větší odběr?

Jestli připojíte 12V žárovku na 230V, poteče přes vlákno cca 20x větší proud (56A) než snese (3A) a žárovka okamžitě praskne. Ale to jste asi nemyslel.
Jinak samozřejmě platí zákon pana Ohma: R=U/I (odpor, napětí a proud) a P=U*I (výkon, napětí a proud). Při nižším napětí bývají vyšší ztráty i díky nutnosti transformace. Dále jsou i vyšší nároky na údržbu, přes různé spoje přecejenom teče cca 20x větší proud. U žárovky 35W bych tomu ale příliš velký význam nepřikládal.

Jura Krikl:
Nabízí se srovnání -  co je těžší - kilo železa či kilo peří?
Je to stejne ,  jen těch 230V vice bolí :-D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana