Jaká je doba svícení nouzového osvětlení v divadlech?

<< < (2/2)

Otakar Dosbaba:
Také jsem nikde dosud neobjevil žádnou výjimku v tomto ohledu. Ani ND ESČ 33.01.03 a nebo příbuzná ČSN 33 2410 pro kina jiný čas, než 3h neuvádí. Pravda, v nějakém pidisálečku ve stejné úrovni s okolním terénem a minimem okolních prostor je to možná diskutabilní, ale prostě vnitřní shromaždiště jakýchkoliv návštěvníků = všude 3h.

Štefan Beláň:
Tak všem díky. (poklona)

Tušil jsem,  :'(
je to trochu mimo mou praxi, a předpokládal jsem úlevy pro kategorii K4 (do 100 sedadel).
Prováděl jsem v malém divadle roční zkoušku NO podle ČSN EN 50172, čl. 7.2.4. V projektové dokumentaci byla uvedena svítidla 3h, ale ve skutečnosti jsou osazena všechna svítidla (43 ks) pouze na dobu svícení 1 hodina - smůla.  :-[

Otakar Dosbaba:
A víte že jsem si myslel, že se ptáte právě z tohoto důvodu?  :) Je až s podivem, co nových instalací v divadlech a podobných provozech je takto ošizeno. V projektu je to správně, v reálu tak, jak uvádíte, revize bez závad (snad jen vyjímečně to reviduje někdo ze zkušenostmi z tohoto odvětví),  investor spokojen. Což o to, v malém objektu je snad téměř zanedbatelná pravděpodobnos t újmy, plynoucí z nedodržení požadavku, ale co ve větších budovách?
Tandem tvořený nenažranou zlodějskou montážní firmou a líným nezodpovědným zástupcem (zpravidla státního) investora, kterého nezajímá nic, kromě nepřetáhnutí rozpočtu a vyvlíknutí se z řešení jakéhokoliv problému, je opravdu morem pro státní kasu a aktivní projektanty, jež mají své řemeslo rádi.

Michael Holaň:
Bohužel máte svatou pravdu. Protože dělám na stavbě dozor investora, musím jen potvrdit to co říkáte. Jenže takový poctivý dozor na stavbě  je jen potížista. Dnes nejsou na státních institucích investiční oddělení a co chcete po úedníkovi, který se musí vyznat v džungli vyhlášek. Státní zakázka je jen o papírech, vítězí firma s nejnižší nabídkou bez ohledu na to, jestli umí akorát zašroubovat žárovku  a nainstaluje vám nějaký laciný  dovoz nebo repasi. Kontrolují se prohlášení o shodě, platnost ŽL a podobné podružnosti, jestli stavíte  jadernou elektrárnu  nebo pár stožárů VO před parčíkem je papírů  a vyjádření stejné množství.  Navýšit státní zakázku  byť  jen o pár tisíc je takové papírové martyrium, že to nikdo nechce dělat.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana