jaký směr zapojení jističe se používá ze zhora přívod či naopak?

<< < (2/3) > >>

Robert Vozka:
Chránič - v jednom patře máme:
- Chránič 3x40A a za ním jednotlivé jističe, zatímco v druhém patře je asi obvyklejší zapojení:
- Hl. jistič 3x32A a za ním jednotlivé jističe, včetně 1x16A jističe pro koupelnu.
Pořadí záleží na asi na tom, co si představujete, jak se "to" má chovat   ;)

Směr zapojení jističů jsem také viděl oběma směry (jak hl. jistič dole, tak nahoře - jednotlivé jističe pak používají stejný směr) (je otázka, jestli by bylo vhodné použít oba směry v jednom rozvaděči - např. pokud by byly přívodní kabely (závuvek a světel) z boku mezi dvěma lištami jističů, tak by mohlo být lákavé mít přívod do horní řady jističů "se shora" a do spodní "od spodu",  ale asi by to nebylo minimálně příliš estetické.
Na druhou stranu co dělat v případě, že mám hlavní jistič a jednotlivé jističe na jedné DIN liště - v případě, že spojím vše dohromady hřebenem, tak hned používám oba směry v jedné řadě.)

Kamil Novák:
Citace: Robert Vozka  30.05.2008, 14:37

Na druhou stranu co dělat v případě, že mám hlavní jistič a jednotlivé jističe na jedné DIN liště - v případě, že spojím vše dohromady hřebenem, tak hned používám oba směry v jedné řadě.)

Žádný problém.  ;)

Václav 3:
Jen doplním kolegy: některé starší jističe měly přívod jen z jedné strany, buď zeshora nebo zespoda, bylo to však na nich vyznačeno šipkami, takže nebýval problém. Nynější jističe - alespoň ty, co stojí za námahu vůbec někam montovat - je možno zapojit  libovolně.

Jaroslav Molák:
Trošku lepší odbornosti předešlým, snad i kutilům..
Pro přívodní svorku platí zásady, které ctí i výrobci a jejich výrobky mají své typové listy, svorky jsou rovněž značeny podle předpisu. Záměnou přívodu za výstup se mouhou měnit parametry výrobku a to i značně.
Elektrické zařízení musí být provedeno řemeslně jak požadují předpisy a rozhodně je v rozvodném zařízení potřeba při montáži tuto okolnost ctít.
Takže nelze mluvit tak, že je to jedno, protože to tak není.

Václav 3:
to kolega Molák:
je vhodné řídit se doporučením výrobce toho kterého typu jističe a pokud vím, tak většina jich dnes u svých výrobků připouští zapojení oběma směry, poněkud jiná situace je u proudových chráničů a chráničojistič ů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana