Musí být fáze stále ještě vlevo?
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 04.02.2024, 17:20
Na různých školeních , nám říkají že by měl být celý objekt stejný ,jak fáze vlevo,vpravo, nebo schuko versus naše zásuvky.....
Některé hotely,obchody cizího majitele jsou i u nás v česku tak dělané a mají od TIČRu razítko! (box)
Já se držím staré české klasiky, fáze vlevo a naše typové zásuvky!
Tak to má být, howg!
P.S. Znám pension, kde mají zásuvky naše i Schuko, vždy v jednom dvojrámečku vedle sebe. To má smysl, mají převážnou většinu zahraničních hostů a i na opotřebení zásuvek je vidět častější používání Schuko.
Sparky Ritchie:
Jediné, co dává smysl, je mít na úrovni CE požadavek na dvoupolové spínače. Pokud mám přístroj jen s jednopólovým spínačem, tak by bylo ideální jej mít zapojený v zásuvce tak, aby spínač spínal (a vypínal) fázi. U běžné spotřební elektroniky s třídou ochrany I to může paradoxně znamenat fázi vpravo, neboť francouzský trh.
V Německu, kde je bezpolaritní Schuko, to norma neřeší a ani není důvod, aby to řešila, když vidlici lze připojit oběma způsoby. Patří však k dobré praxi zapojit zásuvky v celém objektu stejně (což však není v mém berlínském bytě dodrženo).
V dnešní globalizované Evropě mi přijde předpokládat či vyžadovat určitou polarizaci zásuvek typu E jako zbytečné, když už se v realitě stejně používají oba způsoby zapojení. To jen pro staré kmety je to dogma, které do nich bylo vtloukáno možná i násilím, takže nepřipouští jeho zpochybňování. ;)
(mimo) Další vděčné téma k diskusi je, v jaké poloze má být klapka vypínače, když je vypnutý. V Česku je zvykem mít klapku zmáčknutou dole, v Německu nezřídka nahoře. ;)
Jiří Kantner:
Lidé vymysleli pravopis aby se blbec poznal jen co vezme tužku do ruky.
S fází nalevo od kolíku mi to přijde podobné. Stačí si vzít do ruky zkoušečku a hned je pak jasno ohledně autora nebo "údržbáře" elektroinstala ce.
(mimo) Kdysi dávno jsem v nějakém železničním muzeu obdivoval precizní provedení starého osobního vagonu, kde všechny šrouby, kterými byly přichyceny prkna dřevěného obložení interiéru, měly drážku orientovanou stejně. Nedovedu si představit jak by mistr jednal s dělníkem který by tuhle "štábní kulturu" ignoroval a snažil by se mistrovi vnutit svůj pohled na tuhle "zbytečnost" , že na tom přeci nezáleží.
Václav Třetí:
Citace: Sparky Ritchie 05.02.2024, 14:21
Jediné, co dává smysl, je mít na úrovni CE požadavek na dvoupolové spínače.
Dobrá myšlenka. Jen ji nedodržují ani v tom zázračném Německu. A co takhle pračka, všechna čidla, termostaty, termopojistky, tlakové spínače uděláme dvojpólové. To bude prácička a to množství vodičů navíc.
V Německu, kde je bezpolaritní Schuko, to norma neřeší a ani není důvod, aby to řešila, když vidlici lze připojit oběma způsoby. Patří však k dobré praxi zapojit zásuvky v celém objektu stejně (což však není v mém berlínském bytě dodrženo).
Co dodat, i v Německu jsou mnozí elektrikáři flinkové. Kdysi byli Němci vycepovaní a pořádkumilovní, dnes už to není pravda. A jejich zásuvkový systém je nedokonalý.
V dnešní globalizované Evropě mi přijde ... To jen pro staré kmety je to dogma, které do nich bylo vtloukáno možná i násilím, takže nepřipouští jeho zpochybňování.
Globalizovaná Evropa je v úpadku, morálním, ekonomickém i myšlenkovém.
Jako starý kmet si nepřipadám, jen si hodně pamatuji. Ale na druhou stranu mně to může i lichotit. Svatopluka Čecha již po padesátce oslovovali velectěný kmete. Nic do mě nebylo vtloukáno, protože jsem pochopil, že je výhodné, když věci mají řád.
(Pro ty, co nevědí, kdo byl Svatopluk Čech - český básník, prozaik, novinář, cestovatel a právník. 1846 - 1908)
Jan Franěk:
Normy, pravidla a zvyky které zjednodušují práce i následný servis, jsou jen pro staré kmety? Pobavilo mě to a zároveň překvapilo. Jde jenom o výmluvy elektrozedníků a ne reakce skutečných elektrikářů. Asi bude bez překvapení fakt, ze nejvíce elektrozedníků najdete v bytové výstavbě, kde většinově vládne tlak na cenu i s tím spojenými riziky a diky tomu i bordelem. V průmyslu kde je především tlak na kvalitu ( odstávka nebo zastavení vyroby je dost drahé) si podobní ojebávači ani neškrtnou. Je normální že každá firma má normové požadavky ještě upřesněné a zpřísněné. Norma je pouze minimum nutné k dodržení bezpečnosti. Mají k tomuto mnoho dobrých důvodů včetně finančních.
Bez zajimavosti určité není ani fakt, že mezi dobře provedenou bytovou instalací a bastlem, je často pouze nepatrný cenový rozdil , nicméně zásadní rozdil v bezpečnosti a spolehlivosti. Také to že dodržení jednoduchých pravidel ( postavených navíc na požadavcích norem) navíc nestojí ani kačku je smutnou ukázkou úpadku řemeslníků, kteří normy a zvyky prostě neznají a tedy ignorují. Pak hledají vymluvy jako omluvu své práce a ty co se snaží o udržení standardů obviňují ze slepého lpění na normách a pravidlech.
Ať si to každý přebere jak je libo (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana