Musí být fáze stále ještě vlevo?
Jan Palička:
Citace: Zdenek Skotnica 22.12.2024, 11:09
A pokud vyrábíte prodlužovák z euro šňůry ze zalitou vidlicí a zapojíte podle barev. Tak na 50 % bude fáze v pravo.
Když si otevřete jakýkoliv německý katalog elektrotechnic kého materiálu, najdete tam dva zásuvkové systémy - Schuko a francouzský. Což je fáze vpravo a tak ten systém Němci i chápou. Nikdo západně od Aše nebere v úvahu česko-polsko-slovenskou jinakost. Ten zmatek je pak dán tím, zda tu šnůru dodavatel objednal speciálně pro nás u výrobce nebo ji jen u Němců koupil a dovezl.
Zdenek Skotnica:
Vlevo nebo vpravo? Je zajímáme že v případě protektorátu Čechy a Morava sme museli změnit směr jízdy v autech ze dne na den z leva do prava.. A přejít na systém schuko by snad také nebyl problém.. Ale to jen moje úvaha. Hitler nás chtěl germanizovat, ale zásuvky nechal francouzské ?
Jan Franěk:
Citace: Zdenek Skotnica 23.12.2024, 12:47
Vlevo nebo vpravo? Je zajímáme že v případě protektorátu Čechy a Morava sme museli změnit směr jízdy v autech ze dne na den z leva do prava.. A přejít na systém schuko by snad také nebyl problém.. Ale to jen moje úvaha. Hitler nás chtěl germanizovat, ale zásuvky nechal francouzské ?
Není to úplně pravda. Tato změna byla velmi dlouho připravována a i když měla být provedena o několik let dříve, tak se příchodem Němců urychlila jen o pár týdnů.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/jizdra-vpravo-zmena-okupace-okupanti-automobil-ridic.A190315_105802_automoto_taj
Každá změna je složitá, drahá a představuje mnoho komplikací. Je otázkou proč to podstupovat a co nám to přinese. Nicméně pokud ke změně dojde, prostě se jen přizpůsobíme. Ve finále mi to je celkem jedno. Jako RT začnu prostě řešit aktuální požadavky. Nicméně přiznávám že schuko mi nějak k srdci nepřirostlo. Navíc mi nepřijde ani jako bezpečnější jak stávající systém. Spíše naopak.
Jan Yossarian:
Citace: Zdenek Skotnica 23.12.2024, 12:47
Tak to mu prohrálo válku! Jezdit vpravo a nechat fázi vlevo! To je nějaký kinetický nesoulad?
Jirka Š. Svejkovský:
Zajímavé je to, že moc nechybělo, aby systém SCHUKO byl zaveden i u nás.
Zajímavé povídání o historii zásuvek u nás.
https://www.plugsocketmuseum.nl/EarthPin-sockets.html
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana