Musí být fáze stále ještě vlevo?
Kamil Novák:
Podle tohoto výkladu http://www.infoenergie.cz/web/root/energy.php?nav01=3&nav02=586&nav03=553
(vypadá to že od právníka) vlastně ani jiná varianta, než fáze vlevo, neexistuje. (bigbb)
A není co řešit ! (jupi)
Štefan Beláň:
No nejraději mám chytré řeči, pod kterými není nikdo podepsaný a nikdo není za výklad zodpovědný! >:( (dabel) (plc)
Fuk Tomáš:
Citace: Štefan Beláň 27.05.2008, 21:49
No nejraději mám chytré řeči, pod kterými není nikdo podepsaný a nikdo není za výklad zodpovědný! >:( (dabel) (plc)
To jste mi vzal z úst, chtěl jsem právě napsat to samé.
Pan asi právník asi také přehlédl, že se nejedná o právní předpis, nýbrž o technickou normu, včetně poněkud jiného režimu co se týče závaznosti. A rozdíl mezi pevnou zásuvkou a rozdvojkou mu uniká.
To ale nemění nic na tom, že mít fázi vlevo i na rozdvojce či prodlužce považuji za o chlup bezpečnější. Je sice pravdou, že k problému může dojít jen při zapojení spotřebiče nevyhovujícího normě, ale život holt takové situace přináší.
Jan Franěk:
Neodolal jsem. ;)
Myslím, že naprostá většina elektrikářů zapojí fázi vlevo jak nás učili už před lety. Možnost zapojit fázi vpravo zatím nepoužil žádný z kolegů, co je znám z montáží. Objevil jsem jen při opravách pár zásuvek zapojených proti zvyklostem co zapojovaly jiné profese a často to skončilo zničeným spotřebičem. Některé druhy plynových kotlů, tedy jejich elektronika to nesnáší, stejně jako nedávno indukční deska na vaření. (!)
Proto fázi vždy vlevo . (norm)
Někdy nám normy místo pomáhání spíš dělají v řemesle guláš. (wall)
Ing.Jindřich Horký:
Fázi montuji výhradně jen vlevo. Myslím, že tady, bez ohledu na normu, která připouští i fázi vpravo, platí staré zvykové elektrikářské pravidlo pravidlo, že fáze je vždy vlevo. Automaticky při kontrole jdu nejdřív na levou dutinku, pak hledám dál. Něco jiného je pokud používám rozdvojky, kdy ty staré "bakelitové" vždy měly fázi vlevo, kdežto u těch nových je to jednou vlevo a podruhé vpravo. K té diskusi k lampám, že dochází k tomu, že na objímce žárovky se objeví fáze. S tím automaticky vždy počítám a proto i banální výměnu žárovky dělám při vytažené zástrčce a tím je problém bezpečnosti vyřešen. Často se mi stalo, že baňka žárovka při vyšroubování praskla a sáhnout si na fázi je více než pravděpodobné. A pokud žárovka svítí tak nezkoumám, jeli fáze na objímce či nikoliv, zejména pokud je zástrčka stčena do rozdvojky. Ohmetrem si to dokážu zkontrolovat.
Dožil jsem se již požehnaného věku a tak mohu potvrdit, že výše uvedená pravidla jsou funkční.
PS: Na závěr mého povídání jednu kuriozitu z praxe. Měnil jsem před mnoha lety v jednom bytě zásuvku v kuchyni, kde fáze v zásuvce byla dokonce přivedena na ochranný kolík. V tom bytě to takhle mohlo být zapojeno tak od roku 1935, kdy ten dům byl stavěn, dalších asi 40 let. A všichni to v bytě přežili ! Náhoda nebo mimořádná odolnost ? Ale rozhodně to nedoporučuji napodobovat.
Jindrucha
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana