Jak postupujete při návrhu zásuvkových okruhů?
Jarda Bonifác:
Jeden kamarád mně bude dělat rozvody elektriky. Vštěpuje mi neustále známé pravidlo, že na jeden okruh 10 zásuvek (max. 3680 W). Z elektrického hlediska tomu celkem rozumím i z vašich diskuzí. Jde mi však o následující:
Snažíte se při návrzích, aby na 1 jeden jistič bylo oněch 10 zásuvek, nebo spíš méně, aby tam byla určitá výkonová rezerva do budoucna (Co když v nejbližší budoucnosti přijde nějaké výkonnější zařízení a budu muset bourat kvůli rozvodům. Že bude mít každá rodina i několik PC v domě taky před 15 lety nikoho nenapadlo) nebo, když se někde na zásuvku zapomene?
Ptám se i z toho důvodu, že mám vysavač s příkonem 2200 W, tzn. že by v každé místnosti, kde budu vysávat musela být speciální zásuvka (jistič) pro vysavač.
Nebo při návrzích uvažujete, že tyto situace nastanou zcela sporadicky a to se holt musí ten jistič pak nahodit?
#105#
František Leopold:
Dle mého názoru hlavně záleží na tom, co kde v které místosti bude umístěno,či jako co bude místnost sloužit, to by měl vědět investor. Podle tohoto a podle dalších kritérií se pak uvažuje kolik zásuvek na obvod, či které samostatně...N akonec se vše zanese do projektu a jde se montovat :) Mimochodem, máte i vy na ty rozvody elektriky projekt? Podle toho by totiž váš kamarád měl postupovat. Těch pravidel, co se týče zásuvkových obvodů je totiž více, než jenom jedno:-)
Jura Krikl:
Citace: Jarda Bonifác 16.05.2008, 10:14
Ptám se i z toho důvodu, že mám vysavač s příkonem 2200 W, tzn. že by v každé místnosti, kde budu vysávat musela být speciální zásuvka (jistič) pro vysavač.
Existuje tzv. soudobost. 2200W je kolem 10ti A. Budete vysavat kompletně cela family, každy jeden vysavač? NE . Vysavač bude v domě jeden a bude se přenášet z pokoje do pokoje. A to je pravě ta soudobost. Tudíž se počítá, že ne všechny spotřebiče běží 24 hodin denně. Při navrhu zasuvkových obvodů je nutné taky uvažovat s takovými věcmi, jako jsou ubytky napětí, impedance smyčky a pod. Neni to jen o tom, řict si 8 na obvod a tim to hasne.
( Impedance smyčky, při dnešním trendu nasazování proudových chrániču už není tak striktní.)
Radek Kroutil:
To by jste při 10zás na jistič měl třeba v rodinném domě jenom třeba dva jističe?
Dělá se tak tři okruhy do kuchyně, po jednom v obyváku, jeden na ložnice a jeden na koupelnu (pračku). Je to ale případ od případu a uspořádání zařízení. Doporučuju dát ještě samostatný jističe na zásuvky pro vše na PC (PC, tiskárna, scener, monitor) a pro kout s Tv ( Tv, satelit, DVD, reseiver, domácí kino apod).
A na vysavač je nejlepší dávat sam.jistič na tzv.úklidový zásuvky, který jsou v každym pokoji u dveří někde pod vypínačem
Miroslav Závodský:
Já by som to nesilil. Za kupelku ľudia kľudne vysolia 250 litrov a na elektrike, z čoho môže zhorieť chalupa chce každý šetriť.
Min. by som pouzil 3x prúdový chránič na každú fázu jeden a za nim by som nasekal ističe a do každej miestnosti by som prestriedal zásuvkové okruhy. Aspoň dva do miestnosti, nehovoriac o kuchyni , kde by som dal 3.
Napr. 5 miestnosti plus kuchyňa sa rovná 13 ističov, pri dnešnej cene je to nejakých smiešných 1000,- Skk, plus nejaká kábeláž ku prvej yásuvke.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana