Musí být zásuvky ve školních učebnách pouze přes proudové chrániče?

<< < (4/5) > >>

Štefan Beláň:
TO: Rybnikář

Pospojování vodičem CY-10 mm2 je předepsáno pro veškerá elektrická zařízení s unikajícím proudem nad 10 mA. Běžné PC nemají, a tuším ani nesmí mít vyšší unikající proud jak 3,5 mA (možná i méně  :-\ ).

Pospojování velkého množství vodivých předmětů a neživých částí v dosahu uživatelů a obsluhy elektrických předmětů je jednou ze základních ochran. Pokud jste ji při své praxi neprováděl, tak jste nesplnil minimální požadavky platných norem.

Co se týče chráničů 30 mA, je to předepsaná ochrana pro laické uživatele. Pokud chrániče nepoužíváte, mate opět zaděláno na malér. Argumentace, že chránič vybavuje při napojení 10 a více počítačů, z hlediska bezpečnosti neobstojí. :'(

Štefan Beláň:
Citace: Štefan Beláň  07.05.2008, 15:07

TO: Rybnikář
....Běžné PC nemají,  a tuším ani nesmí mít vyšší unikající proud jak 3,5 mA (možná i méně  :-\ ).

Tak jsem nahlédl do základní normy na revize spotřebičů ČSN 33 1610, a zde je v čl. 6.6.3  uvedený maximální unikající proud pro výpočetní techniku (ČSN EN 60950-1) pouze 0,75 mA. :o

Já to tušil že 3,5 mA je hodně. (doh) I když je hodnota 0,75 mA pouze pro spotřebiče držené v ruce. ::)

ALCR:
     Podle mě na výpočetní techniku platí limit unikajícího proudu 3,5mA, těch 0,75mA platí jen na části vypočtení techniky držené v ruce a v ruce držíme jen periferie (myš, klávesnici) a ty jsou na 5V.

Petr Bryks:
Zcela určitě při deseti počítačích bude chránič padat, ale snad není problém to zapojit třeba přes tři chrániče,ne?

Miroš Jan:
Kolego Bryks.
Proč by měl padat chránič ??

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana