Musí být zásuvky ve školních učebnách pouze přes proudové chrániče?
Zdeněk Mancl:
Obrátil se na mne jeden známý, který zřizoval počítačovou učebnu v základní škole s dotazem, zda zásuvky pro připojení počítačů a souvisejícího příslušenství musejí být povinně zapojeny za proudovým chráničem. Nemám ještě detailně prostudovanou novou normu -4-41, kde je prý stanoveno, že všechny zásuvky přístupné laické obsluze budou muset být zapojeny za proudovým chráničem. On sice poznamenal, že by to mělo být řešeno normou z řady -7-70.., která údajně proudové chrániče nařizuje do všech prostor určených pro výuku (školních tříd) ale já o takové nevím. Uniklo mně něco?
Hynek Bureš:
V řadě norem 33 2000-7 to není (stačí na stránkách čni provést hledání. Ale z ČSN 33 2000-4-41 tento požadavek jednoznačně vyplývá. A to už se řešilo na jiném místě, včetně rozboru pojmu vzniku "značných škod" při výpadku napájení. Ve školství bych dal jednoznačně přednost bezpečnosti.
Ale přidám otázečku: zásuvky budou připojené přes proudový chránič, musím dodržet min. vzdálenost od umyvadla 1500mm? Z jakého předpisu to vyplývá - je to stále platné?
Josef Drda:
ČSN 33 2000-7-701 platí do 1.9.2009 kdy ji nahradí
ČSN 33 2000-7-701 ed.2 kde umývací prostor už není
Hynek Bureš:
Ta vzdálenost 1500mm od umyvadla se týká jen školních učeben, v 7-701 to není, bylo o tom něco v diskuzi - ale ať hledám jak hledám, nic nenacházím (príspevok bol po slovensky, možná že ekvivalent v Česku neexistuje)
Josef Drda:
V ČSN 33 2000-7-701 z června 1997 je to článek 701.53N2
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana