Mám připojit solární kolektor přímo na hromosvod nebo vytvořit jiný svod?
Tomáš Kraus:
Citace: Milan Jakeš 06.06.2023, 12:59
Tak šup na VŠ, studovat matematickou analýzu, vektorovou analýzu a teorii elmg pole a poté odvodit mimo jiné i základní jevy na elektrických vedeních.
Proc bych to delal. 1. statnici z matiky jsme mel za 18 bodu z 20. :D A algebra byla tehda soucasti Matiky 1. Na pole jsme meli Fixu, takze to rovnez nebyla zadna davacka.
Jinak k tem vedenim, to co se pocitalo na obvodech a poli byly dost zjednodusene ulohy. Vetsinou nejaka dvoulinka nebo koax, maximalne nejaky jednoduchy vlnovod. K okapu to melo dost daleko. Ale i to malo by melo stacit pro predstavu, co se tam deje. Ja proste jen konstatoval 2 fakty - rychlost svetla to byt nemuze. A na tom trvam a asi nebude tak tezke to dokazat. Jak moc se k te rychlosti limitne priblizime je jina otazka. Ve vzduchu hodne.
Odrazy na vedeni taky nikdo nepopira (vsak na ethernetu jeste na sbernicovych sitich se to hodne resilo), spis by me zajimal vliv na pruchod vlny treba skrz spojeni zlab - roura. Tam nemuze projit vsechno a to je vlastne ta druha poznamka - kolik se toho cestou ztrati (odrazi zpet a podobne) a jak velka cast vlastne doputuje na konec, nez se odrazi zpet. Tj. je-li vliv tech ztrat po ceste zanedbatelny ci nikoliv.
Jinak me teda zajimaji spis frameworky pro Javu v cloudu, preci jen mi katedra pocitacu byla trochu bliz, nez ten zbytek FEL. A pro kazdodenni praci vlny pocitat nepotrebuju. ale jestli si chcete popovidat treba na tema zasobnikovych automatu a bezkontextovyc h gramatik, pripadne nejakych sitovych protokolu a dalsich zalezitosti, proc ne. A nebo sup do skolnich lavic se to zase naucit. :D
Milan Jakeš:
Státnice z matematiky na FEL? Taky jsem prošel touto fakultou ale státnice z matematiky se tam teda fakt nedělali. Pod ČVUT je obor "Aplikovaná algebra a analýza" na FJFI a to je myslím jediná fakulta, kde byste mohl dělat státnice z matematiky.
Milan Jakeš:
Ach ty pravopisné chyby (cestina) (poklona)
Tomáš Kraus:
Citace: Milan Jakeš 06.06.2023, 15:43
Státnice z matematiky na FEL? Taky jsem prošel touto fakultou ale státnice z matematiky se tam teda fakt nedělali. Pod ČVUT je obor "Aplikovaná algebra a analýza" na FJFI a to je myslím jediná fakulta, kde byste mohl dělat státnice z matematiky.
Skutecne tam byly. Muj rocnik (nastup 1992) jeste nemel souborky, ale jmenovalo se to prvni statni zkouska. Delaly se ze zakladniho sestiboje - matika, fyzika, programovani, obvody, pole a mereni po 2. rocniku.
Milan Jakeš:
Citace: Tomáš Kraus 06.06.2023, 16:09
Skutecne tam byly. Muj rocnik (nastup 1992) jeste nemel souborky, ale jmenovalo se to prvni statni zkouska. Delaly se ze zakladniho sestiboje - matika, fyzika, programovani, obvody, pole a mereni po 2. rocniku.
Tak to jsme byli skoro spolužáci : )) Ano, byly tam nějaké zkoušky pro postup ze základních ročníků dál, ale že by se nazývaly jako státní zkoušky? Budiž. Já je dělat nemusel, byl tam na to nějaký prospěchový limit a já šel od začátku hodně tvrdě po maximálních stipendiích.
Z katedry teorie pole si vybavuji Novotného a Chvojkovou. Už je to dlouhá doba, tak Fixa se mi z hlavy nějak vypařil : ))
Při vyšetřování šíření vln na vedení je vždy zcela zásadní návratová cesta náboje a ta je u bleskového výboje opravdu dosti komplikovaná. Je taky celkem rozdíl, jestli jde okap vodorovně a jen zabočí vodorovně a nebo zda skončí a dál pokračuje svislou trubkou. V mé analýze situace jsem s pokračováním okapu okapovou rourou jednoduše nepočítal. Ale chcete-li tam počítat s okapovou rourou, tak při zásahu bleskem téměř s jistotu bude proud pokračovat z okapové roury přímo do země. Pro přítomné napětí tam nebude případná 10cm vzduchová mezera vůbec překážkou. Chcete-li mít vodorovný roh na okapu, tak tam bude určitý vliv lokálně zvýšené indukčnosti ale nebude to nic moc podstatného - zahnutá mikropásková vedení samozřejmě fungují také zcela běžně.
Vliv efektivní permitivity na grupovou rychlost na vedení je přesně tento: v_g = c_0/sqrt(epsilon_rel_ef). Vezmete-li epsilon_rel_ef rovnou vzduchu (1,0006), vyjde vám rychlost šíření elektrických vln na přímém kontinuálním vedení 1,0003 x menší, než c_0 (rychlost světla). U okapu budete mít okapové háky, ty by vám mohly grupovou rychlost snížit ale vzhledem k jejich rozměrům a výšce nad zemí se tak zřejmě nestane.
Ok. Důležité bylo si uvědomit, že SW Dehn pro výpočet vzdáleností implicitně počítá s přímým zásahem i do konce okapu a proto pak na okapech vycházejí velké vzdálenosti s. Stačí ale programu určit místo zásahu bleskem v místě jímačů a pak už vzdálenost s od okapů vychází s souladu s očekáváním.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana