Budete podle nové normy pro koupelny pospojovat i dveřní zárubuně?

<< < (2/6) > >>

vkb:
Ctu to a nenalezam slov, jaky v tom je neporadek. Ten, kdo si to poradne pospojuje a bude se jednou rukou drzet treba vodovodni baterie na plastovem potrubi a druhou faze, to dostane s plnou paradou. Ten kdo ne, nestane se mu nic. Pro pripadne kritiky: nez neco napisete, spocitejte si PROUD ktery by tekl pres vodovodni rad, nebo odpad. Zarubne se nepripojuji.
 Pripojuji se jen ty kovove predmety, CO MOHOU ZAVLECT NAPETI ODJINUD.
 .
VKB

Josef Kuhn:
Nevím co k tomu soudního znalce vede ,  ale když už by jsem se u soudu s ním setkal tak by pravděpodobně soud dal za pravdu jemu  (norm) (norm) (norm)

Kamil Novák:
Citace: Josef Kuhn  24.04.2008, 16:38

Nevím co k tomu soudního znalce vede ,  ale když už by jsem se u soudu s ním setkal tak by pravděpodobně soud dal za pravdu jemu  (norm) (norm) (norm)

Nevím co vás vede k tomuto závěru.
Soud apriori nevyslovuje ani souhlas ani nesouhlas s nálezem znalce.
Jedná se o odborný názor v konkrétním případu, který by měl znalec podepřít věcnými argumenty.  (bigbb)
V každém případě ale platí obecné pravidlo, že když je řešení provedeno alespoň podle platných předpisů, tak že je riziko sníženo na únosnou míru.  (norm)

A jelikož pospojování vodivých mísících baterií, napojených na plastové (nevodivé !) potrubí není za určitých podmínek ve většině případů nutné a toto je uvedeno v dosud platném technickém předpisu, tak je při splnění těchto podmínek vaše obava zbytečná.  (whist)

I když při našem soudnictví.... kdo ví ?  :-\

ALCR:
Takové shrnutí mě známých informací.

U kovových zárubní bude záležet na tom jestli jsou izolovaně uložené, pokud se například budou dotýkat železných roksorů v panelu, nebo kovové části sádrokartónové konstrukce, kovového potrubí a podobně, tak v těchto případech se rozhodně musí připojit na doplňující místní pospojování.

Co se týče vodovodních baterií, pokud mezi kovovou baterií a nějakou vodivou části (např. staré kovové potrubí, kovová nádoba ohřívače vody a pod.) je více jak 2m plastového potrubí považuje se tato baterie za nevodivě uložený předmět a pospojit se nemusí. A ony zmiňované zemnící svorky ZS4, lze použít jen v některých případech a to ještě za předpokladu, že vodoinstalatér bude spolupracovat.

Jestli je předmět izolovaně uložený se ověří měřením izolačního stavu proti ochranným vodičům a jiným vodivým částem v místnosti, doporučení ČES uvádí, že aby mohl být předmět považován za izolovaně uložený musí mít izolační odpor více jak 100kΩ.

Když na to přišla řeč rozhodně zahrnujte do doplňkového pospojení kovovou konstrukci sádrokartonů, mě se osobně jednou stalo, že sádrokartonáři provrtaly kabel vrutem tak šikovně, že chytli jen fázi a pustili ji do celé konstrukce, přišlo se na to až když si majitelka stěžovala, že když myje podlahu tak dostává rány, zjistilo se, že mezera mezi podlahou a sádrokartónem není vyspárovaná a při mytí podlahy zateče voda až ke kovové konstrukci stěny. Od té doby konstrukce sádrokartonů pospojuji.

Pokud jsou mé informace v nějakém bodě mylné opravte mě, budu vděčný.

František Jiráček:
Nakonec jsme skončili u soudu  (norm) . Mě ta otázka opravu zajímá. Stará ČSN se zmiňuje o tom, že futra nejsou konstrukční prvek. Edice 2 už ne.
U ta voda je taky šalamounsky podaná.
Podle mě pospojit všechno, nebo nic.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana