Proč chalupář zemřel zásahem blesku když byl v ochranné zóně hromosvodu?

<< < (2/11) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Zásah blesku do vrchního vedení nn může způsobit na živých i neživých částech výskyt velmi vysokého napětí. Pokud má chata špatné uzemnění ochranného vodiče (nedělám si iluze),  může se napětí vyskytnout i na na něm. Muž, který seděl nejblíž k lampičce tento přeskok schytal. Je to jenom spekulace, ale je to možné.

Petr Doležal:
Viděl jsem záběry na dvou TV. Na stavbě je hřebenová soustava a kabel k tomu svítidlu vede rovnoběžně po spodní straně hřebenového trámu. Dokonalý blízký souběh. Než blesk proběhl hřebenovou soustavou ke svodu, tak si potykal s tím kabelem.  A to nevíme, v jakém stavu byly svody.

Jirka Š. Svejkovský:
Stavbu jsem neviděl, na zprávy se moc nedívám - ochrana před NDN (nebezpečnou depresivní náladou). Jo, indukce je svinstvo. Když vidím, v jakém jsou někdy stavu svody u velkých paneláků, ani se nedivím, že občas hoří PC, televize a pod.

Rozmahel Vladimír:
Je to velké neštěstí. Zajímalo by mne zda by se stejný případ stal, kdyby byl strom u chaty, kterou výrazně převyšuje, opatřen jednoduchým hromosvodem.
Je taky otázka zda to nebylo něco na styl kulového blesku. Postižený měl popáleniny, pokud by prošel bleskový výboj přes kabel světla asi by chata vzplála.

Radek Červený:
Ani dobrý hromosvod ještě není 100% zárukou toho, že se nic nestane.
A teď ruku na srdce:
Ve svém archívu mám desítky revizních zpráv, které byly vypracovány ať na nové hromosvody nebo na jejich prohlídky. Minimálně 2/3 z nich jsou již propadlé, vím i o hromosvodu u jednoho zákazníka, do kterého už uhodil i blesk. Co je ale zerážející je to, že i když kontaktuji tyto zákazníky a na stav je upozorním, nemají zájem o další kontrolu.
Přitom u starších hromosvodů běžně nacházíme nevyhovující hodnoty uzemnění, vytrhané či rozpojené svody a jímače, atd. Nechci obviňovat majitele chaty z lajdáctví, přeci jen nevíme podrobnosti o stavu hromosvodu a jeho prohlídkách, ale jen zde píší o běžném stavu v praxi.
Pak se mnohdy někteří lidé nestačí divit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana